Рецептів “Сіннабон” багато, усі вони схожі, але цей вирізняється. У ньому тісто з додаванням клейковини. Обов’язково спробуйте, нічого складного немає! 10 хвилин вашого часу, а результат чудовий. Тісто вдається дуже пухнасте, з великими бульбашками повітря. Булочки неймовірно смачні, тануть у роті.
Булочки з корицею “Сіннабон”
- Тісто: 200 г молока, 25 г свіжих дріжджів (або 8 г сухих), 2 яйця, 1/3 п. масла розм’якшеного (пачка – 200 г), 100 г цукру, 10 г ванільного цукру, 600 г борошна (може, менше або більше на 50 г), 1 ч. ложка солі, 10 г клейковини (якщо немає, заваріть 1-2 ст. ложки борошна і окріп, має бути консистенція сметани).
- Начинка: 1/4 пачки розм’якшеного масла, 200 г коричневого цукру, 20 г кориці.
- Крем-заливка: 150 г вершкового сиру (можна взяти м’який сир), 250-300 г сметани, 100 г цукрової пудри, ванільний цукор за смаком (я не давала, зверху крему поливала карамеллю і посипала смаженими горіхами).
У теплому молоці розвести дріжджі з 1 ст. ложкою цукру, залишити до утворення шапочки на 15-20 хв. Злегка збити яйця, додати розтоплене масло, цукор, сіль , ванільний цукор, перемішати, додати опару ,розмішати, додати нарізану на дрібні шматочки клейковину, розмішати. Поступово додати просіяне борошно, розмішати, вимісити м’яке тісто, накрити плівкою, поставити в тепле місце підійти.
Тісто розкотити тонко в прямокутник (приблизно 45Х50 см 3 мм товщиною). Змастити м’яким маслом, посипати сумішшю з кориці, туго скрутити рулетом, нарізати на шматочки по 4 см.
Скласти у змащену форму (залишити відстань 1 см: при випіканні збільшаться). Дати постояти буквально 3-5 хв. Випікати в заздалегідь розігрітій духовці до 170-180 градусів 25-30 хв.
Ще гарячі булочки рясно змастити кремом, дати трішки просочитися 1-2 хв і вилити решту крему.
Поради господині
- Щоб приготувати клейковину, потрібно 2 ст. ложки борошна і 2 ст. ложки води замісити у тісто, а потім промити у воді (до чистої води). Залишиться маленький шматочок, що нагадує жуйку – це і є клейковина.
- У тісті масло можна замінити на маргарин, я маргарин не використовую у випічці.
- Можна випікати без клейковини, але радила би спробувати з клейковиною. Вони набагато кращі!
Навіщо додавати у тісто для випічки клейковину
Для чого у тісто додавати клейковину і як її можна зробити своїми руками, розповідає Тетяна Петришина:
“Коли рецепти потребують пористості тіста, клейковина значно покращує якість. Якщо у вас борошно зі слабкою клейковиною/білком, то можна додавати завжди, від того, гірше не буде, тільки покращає тісто.
Чим більше білка/клейковини в борошні, тим воно краще, це дає пористість, повітряність тісту, воно не розпливається. Якщо тісто містить багато жирів, то використовується “сильне” борошно, де більше білків – 14-16%. Таке борошно використовують в панетоне, коломбо, пандоро. У нас такого борошна немає, точніше, купити модна «Манітоба», але ціна така, що кусається. Для святкової випічки я купляю саме його. А для повсякденної – роблю клейковину.
Готую одразу більшу порцію клейковини: змішую 100 г борошна і 100 мл води, роблю тісто, вимиваю його у воді, готову клейковину ділю на шматочки по 10 г, кладу в морозилку. Коли потрібно – виймаю, тру заморожену на середню тертку в здобу. Клейковину також можна висушити і подрібнити в кавомолці. Або купити вже готову у магазинах для кондитерів”.
Рецепт і фото Тетяни Петришиної
Радимо також інші рецепти сінабонів:
- Пиріжки-завиванці “Сінабони” з горіхами і кокосом
- Синабони: ідеальний рецепт булочок, за яким хочеться готувати знову і знову
Post Views: 44