Тісто для булочок, пирогів і пиріжків
250 мл молока, 500 г борошна, 25 г дріжджів свіжих, 3 ст. ложки цукру (можна більше), 1 яйце + 1 жовток для змащування, 6 ст. ложок олії без запаху, 0,5 ч. ложки солі, 0,5 ч. ложки куркуми для кольору, 1 п. ванільного цукру, мак для оздоблення за бажанням.
Змішати тепле молоко (35-40°С) з дріжджами, додати 1 ложку цукру, 2-3 ложки просіяного борошна, виходить бовтанка, яку слід залишити на 15 хв. Якщо за цей час на поверхні з’явилася пінка, маса піднімається, роботу можна продовжувати. Якщо раптом бовтанка “не подає ніяких ознак життя” – не витрачайте інші продукти, біжіть в магазин по свіжі дріжджі.
В окремому посуді вилкою змішати яйце, залишок цукру, ванільний цукор, сіль, олію. До просіяного борошна (30-40 г відібрати для підсипання) додати дріжджову бовтанку (опару), злегка перемішати лопаткою або рукою. Місити тісто 5-7 хв, додаючи лише борошно, яке залишили. Поставити його у теплому, без протягів, місці на годину або й більше. Як швидко підійде тісто залежить від багатьох чинників.
Як тільки тісто підійде, можна формувати вироби. Деко змастити вершковим маслом, присипати мукою, викласти готові вироби. Дати їм підійти хвилин 15-20, згодом змастити жовтком, посипати маком. Випікати при 180 °С ± 25 хв, але тут кожен орієнтується на свою духовку.
З цієї кількості продуктів у мене вийшло 9 булочок по ± 95 г.
Змінюючи кількість цукру,мз цього тіста можна робити пиріжки з будь-якою начинкою. Воно дуже слухняне у роботі.
Рецепт і фото Світлани Чепурної
Читайте також:
Post Views: 24