Воші не тільки у дітей: чим небезпечні та як їх позбутися за один раз

Педикульоз – проблема, яка рано чи пізно приходить в більшість родин, де є діти шкільного віку. Воші - це не тільки неприємно, бо голова постійно чухається, а й може призвести до специфічних захворювань. А от позбутися вошей не так вже й просто. 
Ми живемо у час цифрових технологій у комфортних побутових умовах із можливістю дотримання ідеальної гігієни, та попри це воші залишаються поширеною проблемою.  А все тому, що ними легко заразитися, особливо якщо в сім’ї є діти. Педикульоз – проблема, яка рано чи пізно приходить в більшість родин, де є діти шкільного віку. Для цих комах зовсім не важливо, чисте ваше волосся чи брудне, багата родина чи має скромні статки.

Звідки беруться воші

“Воша — паразит людини, яка живиться її кров’ю, – розповідає епідеміологиня Мирослава Гуменюк. – Є три види людських вошей: головна, одежна та лобкова, а передаються вони контактно-побутовим шляхом. Тривалість життя воші — більше одного місяця. Вона відкладає яйця (гниди), які приклеюються своїми виділеннями до волосся, одягу і міцно тримаються.  Самка відкладає щодня 3-7 яєць, за все життя — від 38 до 120 яєць”. Від моменту зараження до перших ознак хвороби може пройти кілька тижнів. Воша передає низку інфекційних захворювань, зокрема, висипний та поворотний тифи, волинську гарячку.
Ці комахи пересуваються повзанням. Вони не можуть стрибати або літати (блохи можуть стрибати, а воші – ні!). Тобто для того, щоби поділитися вошами, потрібен досить тривалий контакт голова-до-голови. Наприклад, коли одна дитина сидить у смартфоні, а кілька нахилилися до неї. Або ж переповнений громадський транспорт, де всі близько стоять один біля одного.
Оскільки воші прокушують шкіру, через деякий час (не одразу!) у людини виникає чутливість до слини комах, і на місці укусів шкіра починає свербіти. Щойно ви помітили, що дитина іноді чешеться, особливо за вухами та на потилиці – час робити перевірку!

Як від них позбутися?

Перш ніж купувати шампунь для лікування педикульозу, впевніться, що воші у дитини дійсно є. Протипаразитарні засоби містять інсектициди, які не можна вживати просто для профілактики.
Для лікування педикульозу застосовують спеціальні аптечні препарати – шампуні, креми, лосьйони, мила, спреї, рідини тощо. Важливо строго дотримуватися інструкції із застосування того чи іншого препарату та стежити за терміном його придатності! Використання препаратів треба обов’язково доповнити механічним видаленням гнид — вичісуванням густим гребінцем, обстриганням волосся або голінням.
Пам’ятайте: однієї обробки недостатньо! Повторюйте лікування двічі, з перервою в 1-2 тижні, адже засоби діють лише на вошей, але не всі вбивають гнид. Одночасно проведіть дезінфекцію білизни, одягу, постелі  контактних осіб.
Воші у дорослих лікують більш агресивними препаратами, ніж у дітей, і вони категорично не підходять дітям. Для вагітних та жінок, що годують, лікарі дають окремі рекомендації з лікування. Краще уникати засобів з перметрином та фенотрином для малюків до 3 років з чутливою шкірою.
Народна медицина знає десятки методів лікування вошей керосином, травами тощо. Пам’ятайте, що всі ці речовини можуть викликати алергічну реакцію у дитини.
У випадку, коли при педикульозі з’являється сильне ураження шкіри, вам необхідна буде консультація високопрофесійного дерматолога, щоб виключити чи підтвердити можливе виникнення псоріазу, себорейного дерматиту або піодермії.

Щоб воші не чіплялися

Якщо у вас є діти, регулярно оглядайте їм голови, а також перевіряйте себе. Зважаючи на те, що від переселення першої комахи на голову і виникненням свербіння може минути 4-6 тижнів, краще час від часу робити перевірку без особливого приводу – скажімо, раз на тиждень. Користуйтеся тільки особистими засобами гігієни та навчіть це робити своїх дітей. Мийте голову собі та дітям не рідше одного разу на тиждень та ретельно розчісуйте волосся після миття та після сну. Дівчаткам у громадські місця обов’язково заплітайте волосся.
Аби воші до вас не вчепилися, потрібно дотримуватися особистої гігієни: регулярно митися та змінювати білизну, підстригати та розчісувати волосся, тримати в чистоті одяг, предмети побуту та меблі. Категорично забороняється використовувати чужі гребінчики, рушники, постіль, одягати чужий одяг і головні убори.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook