Буряк – рекордсмен за вмістом бору і марганцю.
- Бор покращує структуру кісток, обмін кальцію, фосфору, цинку та магнію, впливає на функцію статевих залоз і “щитовидки”, профілактує захворювання суглобів і хребта, допомагає жінкам у період клімаксу.
- Марганець називають мікроелементом-менеджером, адже він контролює і підтримує багато життєвих функцій. Марганець активно впливає на обмін білків, вуглеводів і жирів. Він підтримує певний рівень холестерину в крові, зміцнює імунітет, підтримує нормальне згортання крові.
Буряк містить бетаїн. Він бере участь в утворенні холіну, який покращує роботу печінки, виводить токсини. Він покращує концентрацію уваги та пам’ять, стимулює процеси мислення, знижує роздратування й апатію, піднімає настрій.
Буряк дуже корисний для профілактики авітамінозу, оскільки містить багато аскорбінової кислоти і каротину, особливо у гичці.
Буряк особливо цінний для печінки, адже сприяє відновленню клітин цього органу.
Буряк містить багато магнію, завдяки якому позитивно впливає на серцево-судинну систему, допомагає знижувати артеріальний тиск, зміцнює стінки судин, має судинорозширювальні та спазмолітичні властивості.
Буряк допомагає очистити організм від шкідливого впливу несприятливого навколишнього середовища. Тому його корисно їсти як людям, які працюють на шкідливому виробництві, так і просто жителям великих міст.
Буряк особливо корисно їсти жінкам під час менструації, оскільки овоч чудово відновлює крововтрату, містить багато заліза і підвищує гемоглобін.
Буряк дуже корисний при закрепах, бо м’яко послаблює, заспокоює подразнену слизову кишківника і загалом покращує його роботу та посилює перистальтику, а пектин заспокоює запальні процеси.
Дієтологи рекомендують їсти буряк під час схуднення. Адже він не тільки низькокалорійний, а й налагоджує обмін речовин і покращує травлення.
Обережно вживати буряк слід людям, які мають захворювання нирок і сечового міхура, під час гострої форми панкреатиту. Цей овоч сприяє утворення щавлевої кислоти, що небезпечно при сечокам’яній хворобі. Також його вживання слід обмежити діабетикам, адже буряк містить багато цукру.