Що відбувається із продуктами, коли ми їх варимо? При відварювання дуже багато корисних речовин іде у бульйон. Тому виливати його – значить обкрадати свій організм. Краще приготувати на ньому суп або соус.
Варити овочі й фрукти треба під закритою покришкою, щоб зберегти якнайбільше вітаміну С. Під покришкою вдається зберегти 80-85% аскорбінки, без покришки – лише 50-60% (кисень руйнує вітамін С).
Варені страви корисні при захворюванням кишково-шлункового тракту, тому що їх легше засвоїти. У вареному м’ясі приміром дуже розпушується сполучна тканина, тому воно засвоюється краще ніж смажене.
Тушкуємо – значить варимо у невеликій кількості води. Корисних речовин зберігаються більше, ніж при варінні. Цінний бульйончик можна використати на підливки або соуси.
Готуємо на парі – значить варимо без води. Тому менше втрачаємо вітамінів та мінералів. Головний недолік – готуємо довше і вигляд страви не дуже апетитний. Зате це дієтичні продукти без жиру і канцерогенів.
Смажимо – зазвичай на рослинні олії, яка при смажені швидко окислюється і утворює шкідливі речовини! Якщо ми використовуємо оліє кілька разів то токсичних речовин у ній стає ще більше (з’являються навіть канцерогени – провокатори ракових захворювань). Тому після кожної партії котлет треба міняти олію на сковорідці.
Тваринні жири стійкіші до високих температур. Тому краще смажити на пряженому маслі (не на вершковому – у ньомує вода, через яку прискорюється окислювання жиру). Але, на жаль, тваринний жир дуже калорійний і містить холостерин. Так що краще взагалі не смажити.