“Синтетичні” хвороби є і в дорослих, і у дітей

У дітей механізм терморегуляції менш досконалий, ніж у дорослих. Причина – в більшому співвідношенні величини тіла дитини до її маси, в інтенсивнішому кровообігу.

Почуваєтеся зле і не розумієте чому? Можливо, пригріли гадюку біля серця – і вашим ворогом стала улюблена сорочка чи сукенка, або навіть така мила душі подушка й ковдра. Не ризикуйте своїм здоров’ям – поцікавтеся, з чого вони виготовлені.

Здавна представники різних народів у своєму господарстві неодмінно тримали тварин, шерсть яких використовували для виготовлення одягу та різних предметів ужитку. У XX столітті з’явилися технології виробництва синтетичних волокон. Як правило, ці тканини яскравіші, еластичніші, зручніші у догляді, а головне – їх дешевше виробити, ніж натуральні.

Однак синтетичним тканинам властиві й суттєві вади. Одна із найбільших – надзвичайно низька гігроскопічність. Унаслідок цього піт та інші виділення шкіри майже не вбираються у волокна синтетичної тканини, гальмуючи повітрообмін і погіршуючи теплоізоляційні властивості тканини. Таким чином, коли надворі тепло – ми перегріваємося, а за низької температури – переохолоджуємося. Синтетичні тканини мають й інші вади. Вони здатні затримувати неприємні запахи, гірше перуться (після звичайного прання залишається удвічі-тричі більше бактерій, ніж на звичайній тканині). Ще один цікавий факт: синтетичні тканини мають високий питомий поверхневий електричний опір. Це призводить до електризування одягу і провокує різні захворювання – від свербіння до серцево-судинних.

«Синтетичні» недуги

Велика кількість синтетичних волокон і матеріалів навколо нас стала причиною багатьох серйозних захворювань: алергії, порушення обміну речовин, запалення дихальних шляхів та шкіри. Нині доволі часто пухлини є супутниками сучасної людини. Як правило, синтетика випаровує невловимі нашими органами чуття речовини, які в незначних дозах не роблять серйозного впливу на людський організм. Але якщо, наприклад, цей матеріал лежить усю ніч під вашою головою в подушці або зашитий у барвисту тканину ковдри, то це може викликати і порушення сну, і алергічні реакції, і головні болі, і багато інших проблем зі здоров’ям.

Крім цього, є інші, менш вивчені фактори впливу синтетичних матеріалів на рівні дуже малих величин. Це мікрохвилі, які випромінює кожна молекула речовини і сприймає кожна клітина організму, а синтетичні матеріали порушують природний енергетичний обмін людини з навколишньою природою, позбавляючи його підживлення та сили.

«Вовняні» ліки

Натомість натуральна вовна за своєю природою є ідеальним терморегулятором. Завдяки особливій структурі вовняних волокон вона виконує функцію термоса: у спеку не допускає перегріву, в холод – переохолодження. Здавна вважається, що вона є й цілющим засобом. Звичайна пов’язка з овечої вовни лікує запалення, знімає ревматичні болі, стабілізує роботу нервової системи, поліпшує сон, нормалізує тиск. У давнину люди знали: приклади «живу» шерсть до хворого місця – і тобі стане легше. Натуральна вовна не викликає алергії, мало того, тонкий запах вовни знімає алергічні реакції, відлякує комах.

Учені встановили, що шерсть впливає на людське тіло на тонкому клітинному рівні. Це пояснюється тим, що структура клітин вовняних волокон подібна до структури клітин тіла людини. Тому так корисно носити вироби з вовни просто на голому тілі, наприклад, жилетки, светри, халати. Лікарі рекомендують спати на вовняних подушках і матрацах, вкриватися вовняними ковдрами. Бажано навіть не користуватися постільною білизною, щоб контакт із вовняними волокнами був безпосереднім!

Кажуть, що вовна…
• стабілізує тиск;
•  знімає біль;
•  заспокоює нерви;
• лікує запалення;
• нормалізує енергетичний обмін на клітинному рівні;
•  відлякує комах;
• знімає алергічні реакції;
• тонізує та омолоджує шкіру;
• робить людину щасливішою.

У дітей механізм терморегуляції менш досконалий, ніж у дорослих. Причина – в більшому співвідношенні величини тіла дитини до її маси, в інтенсивнішому кровообігу. Відтак малеча швидше охолоджується у холодну пору року й перегрівається в теплу. Тому дитячий одяг мусить мати більш високі теплоізоляційні властивості взимку і сприяти тепловіддачі влітку. При цьому дуже важливо, щоб одяг був вільним навіть коли холодно. Не треба вдягати по десять кофтинок і штанців, ліпше одні, але з натуральної тканини. Пам’ятайте, що одяг має бути не об’ємним, аби не заважав рухатися, і не важким, щоби не порушував кістково-м’язову систему організму. У спідньому має бути якомога менше рубців та грубих швів.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook