Міфи про рак, у які ми продовжуємо вірити

Люди настільки бояться раку, що просто уникають розмов про нього. А це породжує багато міфів, які заважають і лікуванню, і профілактиці.
Слово “рак” та “онко” багатьох лякає. Тому й говорять про це неохоче, намагаються уникати цієї теми у розмові. А відтак є доволі багато міфів та упереджень щодо раку, які шкодять лікуванню та усвідомленому підходу до профілактики. З ними варто боротися, пояснюючи, аргументуючи, розповідаючи правду.

Міфи про рак

Міф 1. Рак не проявляється на ранніх стадіях.

Насправді ранніх симптомів часто просто не помічають. Наприклад, хронічну втому і підвищену сонливість списують на перенапруження на роботі, свербіж шкіри – на алергію, а затяжний кашель пояснюють застудою. Саме для ранньої діагностики у світі розроблені скринінгові програми для різних груп населення. Велику і важливу роль відіграє сімейний лікар, а також відповідальне ставлення до свого здоров’я.

Міф 2. Раком можна заразитися.

Ні! Рак не заразний. Без всяких “але”. Тому якщо ви живете в одному приміщенні з людиною, яка хвора на будь-яке онкологічне захворювання – ви 100% не зможете заразитись.

Міф 3. Захиститися від раку не можна.

Це неправда! Профілактики раку існує. Гарантій, що хвороби можна уникнути стовідсотково, безумовно, немає. Але правильна профілактика істотно знижує ризик розвитку онкологічних захворювань.

7 порад, як запобігти раку

Всесвітньовідома американська клініка Mayo Clinic розробила список із семи порад, які допоможуть у профілактиці раку.
  1. Відмова від куріння.
  2. Дотримання здорового і правильного харчування (наприклад, жінки, які дотримуються середземноморської дієти з додаванням оливкової олії і горіхів, можуть мати менший ризик розвитку раку молочної залози).
  3. Фізична активність і підтримка нормальної ваги тіла.
  4. Захист шкіри від негативного впливу сонячних променів.
  5. Вакцинація проти вірусу гепатиту В і вірусу папіломи людини (ВПЛ – одна з основних причин раку шийки матки у жінок).
  6. Уникнення незахищених статевих контактів, а також відмова від вживання наркотичних речовин.
  7. Регулярні медичні огляди.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook