Наразі відомо більше 20 000 алергенів, кількість яких продовжує зростати.
Реакція імунної системи організму на алерген – алергія.
Фактори, що сприяють розвитку алергії:
- спадкова схильність (якщо у обох батьків є алергія, то у дитини ризик захворіти алергією становить 70%, якщо лише один – 40%);
- довкілля (кількість та природа алергенів, кліматичні, географічні, екологічні умови);
- незбалансоване харчування, супутні захворювання, загальний стан здоров’я, стреси.
Всі алергени поділяють на дві групи:
- ендоалергени, що утворюються всередині організму (клітини, ушкоджені інфекцією, хімічними, фізичними та іншими впливами);
- екзоалергени – речовини, що впливають на людину зовні.
У свою чергу екзоалергени поділяють на:
- інфекційної природи (алергени бактерій, вірусів, грибів, найпростіших і гельмінтів);
- неінфекційної природи (пилкові, харчові, побутові, інсектні, промислові та інші).
Пилкові алергени – найчисленніші, їх налічується близько 100 видів.
В Україні один з основних видів пилку, що викликає поліноз (алергічне захворювання) – пилок злакових.
Для кожного регіону характерний свій календар запилення рослин.
- квітень-травень: береза, вільха, горішник, дуб, ясен, клен, тополя, ліщина, в’яз, верба;
- червень-липень: тимофіївка, грястиця, вівсяниця, лисохвіст, костер, пирій, тонконіг, райграс, кукурудза, липа, тощо;
- липень-вересень: полин, амброзія, кульбаба, лобода, цикламен, тощо.
Інформація Центру громадського здоров’я МОЗ України
Post Views: 34