Дієта для хворих на подагру: продукти для нормалізації обміну речовин

Правильне харчування при подагрі ніг – важливий елемент лікування, що допомагає в кілька разів знизити ймовірність розвитку нападу захворювання і попередити масове відкладення пуринових сполук в організмі. Спробуйте цю дієту, вона допоможе нормалізувати обмін речовин.

Сувора дієта при подагрі на ногах не означає голодування ні під час нападу захворювання, ні в період між нападами. Досить дотримуватися деяких обмежень в їжі і включати в раціон необхідні продукти.

Продукти, заборонені при подагрі ніг

Виключіть з раціону продукти, що містять велику кількість пуринів і продукти, що змінюють кислотний стан організму:

  • Жирні м’ясні і рибні бульйони;
  • Субпродукти (мізки, легені, печінка, нирки);
  • Жири тваринного походження;
  • М’ясні консерви і соуси;
  • Бобові культури (сочевиця, горошок, боби, квасоля);
  • Гострі і солоні сорти сиру;
  • Овочеві гострі соуси;
  • Прянощі (гірчиця, перець, хрін);
  • Солона риба та інші соління;
  • Шпинат, щавель і будь-яка інша зелень у великих кількостях;
  • Продукти з великим вмістом какао-масла;
  • Алкоголь;
  • Міцний чай і каву;
  • Копченості;
  • Гриби та грибні страви.

У спокійні періоди (без загострення) можете раз в тиждень дозволити собі м’ясні чи рибні нежирні страви, але тільки в тушкованому вигляді.

Продукти, дозволені при подагрі ніг

Серед продуктів, в яких пуринова основа містяться в невеликих кількостях можна виділити:

  • Курячі яйця;
  • Хліб;
  • Молоко;
  • Ікра;
  • Лісові та волоські горіхи;
  • Швейцарський сир;
  • Гречана і перлова крупа;
  • Пшоно.

В раціоні хворого подагрою ніг у великих кількостях повинні бути:

  • Овочі (огірки, помідори, морква, капуста, гарбуз, кабачки, картопля);
  • Фрукти (груші, персики, сливи, абрикоси, апельсини, яблука);
  • Ягоди (черешня, чорниця, вишня, кавун).

Раз на тиждень влаштовуйте розвантажувальні дні – наприклад, овочевий або фруктовий.

З напоїв віддавайте перевагу фруктовим і овочевим сокам (особливо що містять вітамін В1 і аскорбінову кислоту), а також мінеральній воді.

Меню дієти при подагрі ніг

Обмеження в меню складають жири, вуглеводи і солі, а також смажена, копчена і гостра їжа.

При складанні меню враховуйте наступні правила:

  • Хліб. Вживайте тільки з борошна грубого помелу (пшеничний або житній) – не більше 150 г на добу. Здобне і листкове тісто виключіть з раціону зовсім.
  • Перші страви. Готуйте овочеві супи з невеликою кількістю крупи і картоплі. Два рази на тиждень можете дозволити собі приготувати суп або борщ на нежирному м’ясному бульйоні – не більше 300 г на добу.
  • М’ясні страви. Вживайте в їжу будь-яке нежирне м’ясо (кролик, телятина, куряче філе, індичка) у відварному, тушкованому або запеченому вигляді – не більше 150 г на добу. Раз на тиждень можна з’їсти сосиски і холодець.
  • Рибні страви. Можете готувати нежирні сорти риби (запікати, тушкувати або варити) і морепродукти – не більше 200 г в день.
  • Яйця. Вживаються виключно у відварному вигляді або у вигляді омлетів – не більше 2-х штук на добу. Смажені яйця вживати забороняється.
  • Кисломолочні продукти: Молоко і сметана з низьким рівнем жирності, знежирений сир, низькокалорійні і несолоним сорти сирів. Не рекомендовані в їжу: вершки, йогурти і ряжанка.
  • Овочі обмежте тільки в солоному або маринованому вигляді, в інших випадках – обмежень у вживанні немає.
  • Фрукти можете вживати, як у сирому, так і у вареному вигляді, а також в свіжовичавлених соках.

На основі цих правил можете скласти власне меню при подагрі або скористатися нашим прикладом.

Зразкове меню

Сніданок: Яйце некруто, овочевий салат з рослинною олією, пудинг з моркви та яблук, неміцний чай.

Ланч: відвар шипшини або стакан знежиреного кефіру.

Обід: Молочний суп з локшиною, картопляні котлети, ягідний кисіль.

Полудень: 2 свіжих яблука.

Вечеря: овочеві голубці з рисом, сирники, слабкий чай.

На ніч: відвар з пшеничних висівок.

Складеного меню необхідно дотримуватися постійно і не порушувати його, особливо в періоди загострень.

Загальні принципі і рекомендації при дієті:

  • Харчуйтеся регулярно і в кілька прийомів (3-4 рази на день).
  • Не допускайте переїдання – це може спровокувати появу надмірної ваги.
  • Постарайтеся знизити масу тіла – але не більше, ніж на 2-3 кг за місяць.
  • Протягом дня пийте багато рідини: не менше 1,5-2 літрів в стадії ремісії і 2,5-3 літра при загостренні.
  • Намагайтеся вживати, якомога більше лужної мінеральної води, вона сприяє виведенню уратів з організму.
  • Не допускайте голодування – це може викликати загострення хвороби і викликати відкладення уратів в нирках.

Дотримуючись дієти, ви зможете відмовитися від прийому додаткових препаратів для лікування і профілактики подагри ніг. Правильне харчування справді допомагає знизити кількість сечової кислоти в крові і підтримати обмін речовин.

Перед застосуванням будь-яких медичних засобів проконсультуйтеся з лікарем!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook