На відміну від більшості овочів, селера зберігає більшу частину своїх поживних речовин, навіть якщо вона приготована на пару.
1. Сік селери багатий на вітаміни А, К, С і бета-каротин.
2. Містить вітамін В6, калій, магній, цинк, кальцій, фосфор і залізо.
3. Є джерелом дієтичної клітковини.
4. Містить вітаміни груп В, Е, РР, провітамін А.
6. Містить сполуки під назвою кумарини, які, як відомо, посилюють активність певних лейкоцитів і підтримують судинну систему.
7. Вміст натрію має сечогінний ефект і може виводити токсини з організму.
8. Має значні протизапальні властивості, що робить його важливою їжею для тих, хто страждає від аутоімунних захворювань, і може значно покращити травлення та загальне здоров’я кишківника.
9. Містить значну кількість кальцію та кремнію, які можуть допомогти відновити пошкоджені зв’язки та кістки.
10. Селера багата на вітамін А, магній та залізо, які допомагають живити кров і допомагають тим, хто страждає на ревматизм, високий кров’яний тиск, артрит та анемію.
Селера багата на вітамін А, магній та залізо
Я проти солодких фруктових соків в астрономічних кількостях (яблучний, виноградний, грушевий). Ці фрукти краще з’їсти у цілому вигляді, ніж робити з них сік, який містить критично велику кількість фруктози, на яку одразу виникає інсулінова реакція.
З овочами інша історія. Сік з огірка, зелені (від петрушки, укропу до кейла і руколи), гарбуза — це прекрасний варіант збагатитися вітамінами та мінералами, що ховаються в їх складі.
Селеровий сік — справді смачний. Для смаку можна додати кубик льоду і вичавити сік ½ лимона або лайма.
Як зробити сік селери
Один великий пучок селери промити і пропустити через соковижималку. Пити одразу для найкращих результатів. Якщо в вас нема соковижималки, можна подрібнити селеру в потужному блендері і процідити через марлю.
Головна брехня про селеру
Селеру жіночі журнали, телепрограми та деякі блогери люблять називати продуктом «з від’ємною калорійністю». Це чиста брехня. Так, вона має низьку калорійність, але жодна їжа не має «від’ємних» калорій. Вода — і в тій не мінус, а просто 0.
У стеблі селери 12 ккал/100 г. Але користь для здоров’я значно більша, ніж просто в якості дієтичного харчування. Селера містить корисні фітонутрієнти, вітаміни та мінерали.
Сира проти відвареної — яка краще
На відміну від більшості овочів, селера зберігає більшу частину своїх поживних речовин, навіть якщо вона приготована на пару. У дослідженні, опублікованому в журналі LWT — Food and Science Technology, порівнювали селеру, яку пропарили, кип’ятили і бланшували, і виявили, що 10 хвилин на пару дозволяють овочу зберігати від 83 до 99% антиоксидантів.
Але кипіння призвело до втрати від 38 до 41% антиоксидантів. Найкраще їсти селеру в сирому вигляді. Тим паче, варіантів як це зробити — десятки:
— сік з селери (як моно, так і в поєднанні з іншими);
— смузі з додаванням селери;
— салати;
— суп з селери (від звичайного овочевого до крем-супу чи супу-пюре);
— песто з селери.