У сезон я збираю багато квітів чорнобривців. Їх не удобрюю і нічим не удобряю, тому використовую в їжу і як ліки. Висушую, подрібнюю, зберігаю в банках. Посипаю свіжими пелюстками чорнобривців улюблені страви, сушені – додаю в супи, другі страви, готую компоти і чай, мелю на порошок і додаю до десертів, у спеції.
До речі, славнозвісний грузинський імеретинський шафран – це ніщо інше, як висушені і подрібнені чорнобривці. Це, звісно, не шафран, але спеція має гарний колір, медово-гіркуватий смак з фруктовими нотками. У Туреччині використовують чорнобривці разом з базиліком і кінзою. Додають їх і в консервацію. Ось, наприклад: перевірений рецепт маринованих помідорів з чорнобривцями.
Мене бабуся вчила: хочеш, щоб покращився зір, – щодня зривай і з’їдай одну-дві квіточки чорнобривців. Вони дуже корисні для зору! Вичитала, що чорнобривці допомагають тим людям, які працюють за комп’ютером і мають навантаження на очі. Хоча і всім решта, хто має смартфон і проводить в інтернеті багато часу, – теж не завадити попити чаю з чорнобривців. Річ у тому, що ці квіти містять багато лютеїну – речовини, яка позитивно впливає на очний нерв і сітківку. Наукою доведено, що чорнобривці – чудовий засіб для профілактики глаукоми, катаракти, короткозорості та далекозорості.
У сезон застуд чорнобривці у мене – засіб для профілактики і перші ліки. Готую з них чай, який чудово тонізує організм, зміцнює імунітет і нерви, покращує сон. До речі, він корисний при цукровому діабеті, захворюваннях підшлункової залози, проблемах із травленням. Його варто пити людям, які страждають від болю в суглобах. Чай з чорнобривців розширює й очищує судини, знижує тиск.
Рецепт чаю з чорнобривців
4-5 квіток чорнобривців, 0,4 л води. Чорнобривці залити окропом, настояти 15 хв. Пити можна з медом. Випити протягом дня. Якщо маєте проблеми з суглобами, пити такий чай треба упродовж 3 місяців. Якщо серйозних захворювань немає, а хочете просто зміцнити організм, можете додавати по одній квіточці (на склянку окропу) до звичайного чорного або зеленого чаю. Добре пити такий чай перед сном, щоб швидше засинати і міцніше спати. Для більшої ефективності можна додати кілька гілочок м’яти або меліси.
Спиртова настоянка при діабеті
Якщо хвороба не дуже запущена, то нормалізувати рівень цукру в крові і загальне самопочуття можна за допомогою спиртової настоянки темно-помаранчевих чорнобривців. Треба 50 квіток покласти в літрову банку і залити 0,5 л горілки. Поставити в темне місце, час від часу струшувати. Через тиждень настоянку профільтрувати і пити по 1 ч. ложці перед їдою.