Консистенція
Зверніть свою увагу на густоту меду. Повинна бути однорідна рідка консистенція, без кристалізованого осаду з бурштиновим відтінком. Якщо мед вже кристалізувався, бо з часом весь мед, крім акацієвого, стає густим, а потім твердим, має бути світлого й мутнуватого кольору. Взимку часто мед пропонують рідкий, але не потрапляйте на вудку шахраям. Знайте, натуральний мед може бути тільки твердим та кристалізованим.
Смак
Досвідчений покупець відразу дегустує мед. Справжній продукт має яскраво-виражений смак й легку терпкість. Після споживання такого меду в горлі залишається відчуття першіння.
Аромат
Якісний продукт має аромат легкої квіткової нотки. Підробка ж відрізняється різким й нудотним запахом карамелі.
Механічна перевірка
Знані кулінарки перевіряють якість меду так: ложку занурюють в банку з медом та повертають її навколо осі в одну сторону. Якщо мед справжній, він легко накручується на ложку у вигляді спіралі, підробка ж стікає з нею цівкою.
Кожний вид меду має свій характерний тільки йому колір. Так липовий нектар буде мати згодом колір бурштину, а нектар з гречки буває тільки темно-коричневого відтінку, квітковий, в свою чергу, буде світло-жовтого кольору.