Чанахи по-львівськи
На 6 горщиків
На 1,3 л води: 800 г свинини (шия), 600 г картоплі, 1 скл. квасолі, 400 г помідорів, 250 г цибулі, 200 г моркви, 6 зубців часнику, 4 ст. ложки борошна, 2 лаврових листа, чорний перець, сіль, зелень петрушки, кропу, смалець або соняшникова олія для смаження.
Квасолю відварити. М’ясо нарізати великими шматками. Картоплю почистити, порізати кубиками. Цибулю порізати дрібними кубиками. Моркву нарізати кружальцями. Помідори очистити від шкірки і порізати кубиками. Картоплю рівномірно обсмажити на соняшниковій олії чи смальці так, щоб вона була майже готовою. І відкласти в сторону.
На великому вогні обсмажити м’ясо до рум’яної скоринки. Пізніше до м’яса додавати овочі, тому зручніше буде скористатись сковорідкою великого розміру. Оскільки для приготування чанахів використовується жирне м’ясо, то після його смаження у сковороді повинно бути багато жиру. Якщо жиру буде не достатньо, – додайте смалець, або олію. До обсмаженого м’яса додати борошно і, постійно помішуючи, смажити приблизно 3 хв. Потім додати дрібно нарізану цибулю, перемішати. Слідом додати моркву, перемішати і, періодично помішуючи, смажити 10-15 хв. на середньому вогні. Потім викласти помідори, все перемішати і смажити ще приблизно 15 хв. Можна замість помідорів додати томатну пасту, смажити потрібно значно менше (близько 5 хв).
Після цього вміст сковорідки перекласти в каструлю і долити води. Швидко довести до кипіння, додати лавровий лист, перець, добре посолити. Варити на малому вогні, накривши кришкою, 10-15 хв. На дно горщиків викласти підсмажену картоплю. На картоплю викласти варену квасолю. На квасолю – м’ясо з овочами. Вміст горщиків порівно залити юшкою, в якій варилося м’ясо з овочами. Юшка повинна повністю покривати овочі з м’ясом, тому, якщо її буде не достатньо, до кожного горщика можна долити трохи кип’яченої гарячої води. Горщики накрити кришкою і помістити в розігріту до 220 °С духовку на 20 хв. Після цього чанахи вийняти з духовки, в кожен горщик вичавити по одному зубчику часнику, накрити кришкою і дати настоятися 10-15 хв. При подачі посипати січеною зеленню петрушки і кропу.
Рецепт і фото Лілії Гадач