Шоколадно-апельсиновий торт
Форма 24 см. Апельсиновий курд: 2 яйця, 2 жовтки, 75 г цукру, 120 мл апельсинового соку, цедра 2 апельсинів, цедра 1 лимона, 80 г масла, 30 мл лимонного соку, 1 ч. ложка желатину, 200 мл вершків (33–35%).
Шоколадно-апельсиновий крем: 200 г чорного шоколаду, 2 яйця, 2 жовтки, 100 г цукру, ваніль, цедра 2 апельсинів, 100 мл апельсинового соку, 6 г желатину (2 листи), 2 ст. ложки апельсинового лікеру (коньяку), 150 мл вершків (33–35%).
Корж: 130 г масла (кімнатної температури, 200 г цукру, цедра 1 апельсина, 3 яйця), 50 г какао, 160 г борошна, 1 ч. ложка соди, 1 ч. ложка розпушувача, 130 мл молока.
Просочування: 100 мл апельсинового соку, 1 ст. ложка рому (коньяку).
Апельсиновий крем-курд краще приготувати за день, щоб охолонув і загус. У великому посуді збити яйця і жовтки з цукром, поставити на водяну баню і збивати 2 хв, до пінного стану. Додати сік і цедру, збивати, поки почне густіти. Зняти з вогню, додати масло, перемішати, перелити через сито, дати охолонути. Желатин залити лимонним соком, дати набрякнути, розтопити, вмішати в апельсиновий крем, поставити в холодильник на ніч.
Шоколадно-апельсиновий крем. Збити яйця і жовтки з цукром і ваніллю, додати цедру і поставити на водяну баню. Збивати до пишності, додати шоколад, перемішати, щоб повністю розтанув, готувати ще 3–4 хв, додати лікер, готувати ще 2 хв. Зняти з вогню, профільтрувати. Желатин замочити у воді, коли набрякне, розтопити, влити у гарячу шоколадну масу, перемішати, дати охолонути.
Корж. М’яке масло збити з цукром до побіління, додати цедру, по одному ввести яйця. Окремо перемішати сухі складники, ввести їх за кілька разів у масляну масу. Додати молоко, ретельно перемішати. Вилити тісто у форму, застелену пекарським папером (дно і стінки), поставити у розігріту до 180 ОС духовку, пекти 30–35 хв до сухої зубочистки. Дати повністю охолонути, розрізати навпіл.
Зібрати торт. Апельсиновий крем дістати з холодильника і збити. Окремо збити вершки й акуратно ввести їх у крем. Також збити вершки для шоколадного крему і ввести їх. Корж покласти у кільце від форми, просочити половиною просочування, викласти шоколадний крем. Далі другий корж, решта просочування, апельсиновий крем, поставити у холодильник.
Рецепт і фото Юлії Пилипенко