Мигдальний кекс
270 г масла, 550 г цукру, 80 мл олії, ваніль, 60 мл амаретто (або рому), 2 жовтки +4 яйця або 5 яєць, 300 г борошна, 1 ч. ложка розпушувача, 1 ч. ложка солі, 50 г (0,5 скл.) дрібно порізаного мигдалю або мигдального борошна (або інших горіхів), 120 мл кефіру (кімнатної температури), 120 мл жирних збитих вершків (33–35%). Форма для кекса з діркою посередині (інакше не пропечеться).
М’яке масло збити до пишності, додати цукор, збити до пишності. Додати олію, амаретто, ваніль, далі по одному ввести яйця. Змішати сухі складники (борошно, горіхи, розпушувач, сіль). Додати половину борошняної суміші у масляну масу, перемішати до однорідності, далі половину кефіру, перемішати, решту борошна, перемішати, решту кефіру, перемішати. Додати збиті вершки, акуратно перемішати лопаткою. Вилити тісто у змащену форму. Воно не має доходити до країв, бо виросте під час випікання. Випікати при 175 ОС 45–60 хв. Після випікання дати охолонути 10–15 хв і акуратно дістати з форми.
Сироп для просочування
Просочувати кекс гарячим! 1/3 скл. води, 1/3 скл. цукру, 1 ст. ложка темного амаретто (або рому, коньяку).
Із води і цукру зварити сироп, охолодити, додати амаретто. Пензливом змастити кекс.
Цукрова глазур
120 г цукрової пудри (1 скл.), 2–3 ст. ложки жирних вершків, 1 ч. ложка амаретто (або рому, коньяку).
Все перемішати до однорідності і вилити на охололий кекс.
Щоб кекс став ще смачнішим, його можна загорнути у папір і покласти в холодильник на 2–3 дні. Але без глазурі!
Пекла і фотографувала Ольга Дорошенко
ВАМ ТАКОЖ БУДЕ ЦІКАВО ПРОЧИТАТИ: