Кажуть, що рабiв, якi будували пiрамiди, годували таким обiдом: пиво, часник та сушенi фiнiки. Його збалансованiсть вражає: пиво тамує спрагу, часник бореться з iнфекцiями, фiнiки дають чисту енергiю. Плюс дешевизна й портативнiсть. А й насправдi – чим бiльше стикаєшся iз сухофруктами, тим бiльше переконуєшся в їхнiй унiверсальностi. Їх легко можна помiстити в сумку. Окрiм того вони дуже ситнi – недарма дiєтологи рекомендують час вiд часу влаштовувати розвантажувальнi днi й сидiти тiльки на сухофруктах. Або просто перед вечерею з’їдати, скажiмо, декiлька чорносливин i трохи кураги – щоб наповнити шлунок i, певна рiч, не переїдати. Так, про сухофрукти не скажеш, що вони не мають калорiй – але всi їхнi калорiї – вiд вуглеводiв, їхнiй цукор – це фруктоза та глюкоза, i в них немає нi жирiв, нi холестерину.
Так, у них дуже багато вiтамiнiв, та все ж є одне “але”. Як i будь-якими концентрованими продуктами, сухофруктами не можна зловживати. Мiра – понад усе.
I висновок вiдповiдний: вчiться готувати iз сухофруктiв. Це, може, й не очевидно, але вони можуть вiдмiнно вписатися в будь-який “колектив”.
Сухофрукти можуть скласти салат щастя – якщо правильно пiдiбрати смаки. Примiром, червоне м’ясо, копченостi, солодкi салатнi листки й цитрусовi.
Не забудьте про хлiб: у свiтлi захоплення “здоровим” хлiбом сухофруктами нiкого не здивуєш. Але спечений самостiйно, примiром вiденський фруктовий, напевне, не залишить гостей байдужими: до солодкого тiста додають iнжир, фiнiки, iзюм, курагу, чорнослив, цукати лимоннi та апельсиновi, волоський горiх та соняшникове насiння.
ПОРАДА № 1
Будь-якi сухофрукти потрiбно спершу пiдготувати. Щоб вони виявили свої органiчнi якостi, їх розмочують у гарячiй водi приблизно пiвгодини або ж залишають на нiч в яблучному соку. А далi – можна варити, i смажити, i тушкувати, i парити, i пекти, i все, чого душа забажає.
В обідню пору сухофрукти внесуть радiсну суєту в супне меню. Можна без фантазiй зварити овочевий суп (капуста, морква, цибуля, селера) на несолодкому вiдварi із сухофруктiв. А можна розвернутися і приготувати “першу” страву зi свiжих яблук з рисом чи крем на перловiй крупi (трiшки цукру, трiшки сметани, кiлька крапель яблучного соку – i галушки із сухофруктiв готовi).
ПОРАДА № 2
У багатьох країнах свiту нi приготування перших страв, нi приготування десертiв не обходиться без чорносливу. Втiм, не обов’язково бути людиною певної нацiональностi чи вiросповiдання, щоб приготувати печеню чи солодощi із сухофруктiв.
Рисовi пудинги, розсипчастi пирiжки й пироги, желе i – улюблене – фрукти в шоколадi. Розтопити плитку разом iз вершками й маслом, занурити в гарячий шоколад сухофрукти на шпажках (їх iще можна фарширувати горiшками), викласти на тарiлку, залишити в холодильнику на кiлька годин. Для всього цього потрiбне лише одне: бути людиною широких поглядiв. Така людина може взяти нудний шкiльний компот – i додати в нього брендi. I зовсiм iнше виходить!