«САЛАТНІ»
- 25-30 невеликих помідорів, 5-6 цибулин, 10-12 зубців часнику, зелень, 5-6 лаврових листків, 20 горошин чорного перцю, 1,5 л води, 4 ст. ложки солі, 3 ст. ложки цукру, 2 ст. ложки оцту, олія. Можна готувати з базиліком, нерафінованою олією і винним оцтом.
На дно банки покласти перець, лавр, часник, кільця цибулі, зелень. Укласти розрізані навпіл помідори зрізам донизу, накрити кільцем цибулі. Закип’ятити воду з цукром і сіллю, зняти з вогню, додати оцет. Залити в банки. Стерилізувати 10-15 хв. Залити в кожну банку по 1 ст. ложці олії. Закрутити.
«СВЕКРУШИНІ»
- Помідори, перець духмяний (горошок), гірчиця (зерна), часник, оцет, цукор, сіль, петрушка.
Помідори розрізати навпіл. На дно літрової банки покласти 3 зубці часнику, 2 ч. ложки зерен гірчиці, 2 горошини духмяного перцю, петрушку. Укласти помідори розрізами донизу. Зварити маринад: 1 л води, 3 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі, 50 г оцту, закип’ятити. Гарячим залити помідори, стерилізувати 12 хв. Закрутити і перевернути догори дном. Не укутувати.
«МЕДОВІ»
- На трилітрову банку: 1-1,5 кг помідорів (найкраще сорту Сливка), 1 цибулина, 1,5 л води, 1,5 ст. ложки солі, 6 ч. ложок цукру, 1,5 ст. ложки меду, 2 ст. ложки оцту (9%), 2 лаврові листки, по 4 горошини чорного і духмяного перцю, 3 бутони гвоздики.
Сухі помідори порізати навпіл горизонтально, плодоніжки вирізати. Цибулю порізати кільцями. У стерилізовані банки викладати шарами помідори і цибулю. Зверху покласти перець, гвоздику і лавровий листок. Для маринаду у воду додати сіль, цукор і мед, довести до кипіння. Пінку зняти. Вимкнути вогонь, додати оцет. Залити помідори маринадом, накрити кришкою і стерилізувати 7 хв. Закрутити.
Спробуйте також приготувати:
-
Мариновані помідори з гірчицею. Улюблені помідори дітей та онуків
-
Консервовані помідори з цибулею та петрушкою