Пальма? Ні, кактус!

Пахіподіум – невибаглива рослина. Вона любить сухе повітря і чудово почувається навіть поряд з опалювальними приладами.

Пахіподіум буде до душі і любителям кактусів, і прихильникам вазонів із пишним листям. Цю рослину часто називають мадагаскарською пальмою. Через щільне стебло і пишний чуб листя пахіподіум дійсно схожий на пальму, хоча насправді – сукулент. Цікаво, що цей екзот – одна з найбільш витривалих рослин!

У мадагаскарської пальми нестандартна зовнішність. Найдивовижніше, що вона ще й ефектно цвіте. Завдяки витривалості, компактному кореневищу, пахіподіум дозволяє красиво драпірувати ґрунт у горщику ґрунтопокривними рослинами. Вазон не боїться конкуренції, а в композиції має чарівний вигляд.

Пахіподіум – невибаглива рослина. Вона любить сухе повітря і чудово почувається навіть поряд з опалювальними приладами. Чим яскравіше місце ви знайдете для цього вазона, тим краще: можна ставити навіть на південне вікно. На свіже повітря пахіподіум можна винести у червні і протримати в саду або на балконі до осіннього похолодання. Єдине, чого боїться, – холодних протягів.

Мадагаскарська пальма є посухостійкою, але для підтримання високої декоративності листя краще не допускати повного пересихання ґрунту. Поливати пахіподіум треба нерясно, проте регулярно (раз на два тижні), інакше може скинути листя. В осінньо-зимовий період полив треба зменшити до мінімуму. Поливати тільки теплою відстояною водою.

Скинути здорове листя (без почорніння) може взимку (тоді треба припинити полив на 5–6 тижнів, відновивши, коли почне рости нове) або після переселення на нове місце. У будь-якому разі чуб знову відросте.

Пересаджувати дорослі рослини треба раз на три роки. На дно ємності обов’язково покласти високий дренаж (1/3 об’єму горщика). Субстрат обрати для кактусів або звичайний ґрунт з великою кількістю піску і товченим деревним вугіллям.

Єдиний надійний метод розмноження – насінням. Воно проростає за умови неглибокого посіву і постійної легкої вологості за температури вище 20 °С.

Фактично єдиним недоліком пахіподіуму є отруйність. Рослина має не тільки дуже гострі голки, а й виділяє отруйний сік. Працювати з пахіподіумом треба обережно і в рукавичках.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook