Огіркове меню для тонкої талії. 10 цікавих рецептів

Огірок найдієтичніший з усіх дієтичних продуктів. Він на 95–98% складається з води, а 1 кг цього овочу містить усього 135 ккал.

Але окрім води, в огірках є цінні лужні солі, які здатні уповільнювати процеси старіння і утворення каменів в нирках і печінці, а також вдосталь клітковини, що стимулює перистальтику кишківника. За це огірок називають санітаром організму.

Салат «Блаженство»

4–5 яєць, 2 свіжих огірка, 300 г голландського сиру, по 1/4 скл. майонезу та сметани, 3 зубці часнику, кілька гілочок петрушки і кропу, сіль і перець.

Почистити огірки від шкірки, нарізати півкільцями. Відварити яйця, остудити, порізати великими шматками. Часник вичавити. Сир натерти або порізати тонкою соломкою. Перемішати інгредієнти у глибокій салатниці, заправити сметаною, змішаною з майонезом та часником. Посолити, поперчити, прикрасити гілочками зелені.

Салат «Ніжність»

400 г курячого філе, 5 огірків, 4 яйця, 100 г сиру, 2 ст. ложки майонезу або олії, сіль, перець.

Відварити філе і нарізати його невеликими скибочками завдовжки близько 2–3 см. Огірки нарізати півкільцями. Яйця зварити круто, охолодити, порізати. Перемішати всі інгредієнти у салатниці, додавши заправку. Посолити і поперчити, зверху потерти сир.

«Засніжені огірки»

400 г сиру (краще домашнього), по 150 г сметани та огірків, кріп, петрушка, зелена цибуля, сіль, перець.

Сир перетерти із сіллю, вимішати зі сметаною. Огірки почистити від шкірки і порізати тонкими кружальцями або півкружальцями. Кріп, петрушку і зелену цибулю дрібно порізати. Зелень, огірки перемішати з сиром, поперчити. До святкового столу цей салат можна подавати на листочках зеленого салату, поклавши на кожен по столовій ложці сиру і надавши йому форму кульки.

Салат «Чоловічий»

300 г печериць, 200 г крабових паличок, 2–3 варені яйця, 2 свіжих огірка, 1 цибулина, майонез, петрушка.

Гриби порізати тонкими пластинками, підсмажити з цибулею. Огірки та крабові палички нарізати соломкою, яйця – великими шматками. Усе змішати, посолити, додати петрушку, заправити майонезом.

«Човники»

2 огірки, 200 г маринованих грибів або 4 варені яйця, 1 плавлений сирок, 1 ст. ложка білого хрону, 4 ст. ложки сметани, кріп, сіль.

Огірки розрізати уздовж навпіл і, видаливши насіння і частину м’якоті, посолити. Потім обсушити серветкою сік, що виділився. Гриби або яйця нарізати скибочками, змішати з тертим сирком, зі сметаною, хроном і зеленню. Заповнити огірки фаршем, прикрасити зеленню.

Соус «Цацики»

1 огірок, 250 г густого йогурту або домашньої сметани, 2 зубці часнику, 1 ч. ложка оливкової олії, 1–2 ч. ложки лимонного соку, кріп, сіль, мелений чорний перець.

Огірок помити, зрізати шкірку, дрібно натерти. Щоб соус не вийшов рідким, обов’язково треба злити зайвий сік або відтиснути через марлю. Додати дрібно порізаний або вичавлений часник, подрібнену зелень, йогурт, оливкову олію та лимонний сік, ретельно перемішати, посолити та поперчити. Соус подавати, виклавши у піали, прикрасивши оливками та гілочками кропу. Цацики смакує зі злегка підсмаженим хлібом, овочами, а також зі стравами з м’яса та птиці.

Огіркові стаканчики з овочевою начинкою

2 середніх огірка, 100 г фети або іншого м’якого сиру, по 1/3 червоного та жовтого солодкого перцю, 2 ст. ложки чорних оливок, 4 пера зеленої цибулі, 12 листочків м’яти для прикраси, щіпка солі та меленого чорного перцю.

З огірків поздовж зрізати по кілька смужок шкірки (щоб стали смугастими). Кожен огірок розрізати на 6 рівних циліндрів. Маленькою ложкою вийняти частину м’якоті, щоб вийшли стаканчики, посолити. Дрібно нарізати солодкий перець, фету, оливки та зелену цибулю. Змішати овочі та сир у мисці. Розкласти салат у стаканчики з огірка.

Малосольні огірочки в пакеті. Експрес-рецепт

1 кг дрібних огірків, 2 ст. ложки солі, 1 ст. ложка цукру.

У огірків обрізати хвостики з обох боків і скласти їх у целофановий пакет. Засипати сіль і цукор, покришити кілька зубців часнику, будь-яку зелень. Води не лити! Туго зав’язати пакет і струсити кілька разів. Покласти в холодильник. У міру перебування огірочків в пакеті, вони будуть набирати сіль і з малосольних перетворюватися на солоні. Якщо приготувати ці огірочки ввечері – до ранку вони будуть готові. Можуть зберігатися в холодильнику досить довго.

Суп зі свіжих огірків

200 г огірків, 1 плавлений сирок, по 50 г сметани і цибулі (можна без неї), 600 мл води, сіль і чорний мелений перець, петрушка.

Воду довести до кипіння, вкинути порізаний плавлений сир, мелений перець і сіль, варити не більше 3 хв. Огірки порізати соломкою в окремий посуд. Сюди ж додати дрібно порізану цибулю, зелень і сметану, залити заздалегідь приготованим сирним соусом. Суп готовий.

Огірки, фаршировані яйцями

4–5 великих огірків, 5 круто зварених яєць, 1/2 скл. сметани, 1/2 ч. ложки гірчиці, пучок зеленої цибулі, цукор, мелений перець, сіль.

Огірки помити і нарізати кружальцями завтовшки 5–6 см. Чайною ложкою вибрати м’якоть, залишивши денце. М’якоть і яйця дрібно порізати, змшати з нарізаною зеленою цибулею, додати сіль, цукор, перець на смак і розтерти з гірчицею і сметаною до однорідної маси. Начинку гіркою накласти у виїмки огірків.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook