деруни

Попереду вихідні, отже, будуть деруни: вісім оригінальних рецептів

Тертюхи, драники, драчаники, кизлики, ґуґлі, кремзлики, пертушаники, гейзебубели, беці… Які тільки не називають деруни! Але усіх єднає одне: скрізь цю страву неймовірно люблять.

У Коростені на Житомирщині навіть встановили пам’ятник деруну і щороку проводять фестиваль дерунів! Українці традиційно готують деруни у неділю, на сніданок або вечерю. Ми пропонуємо вам найближчими вихідними приготувати класичну страву за оригінальним рецептом.

Боксті (традиційна ірландська страва)

  • 500 г картоплі (6–7 середніх картоплин), 100 г борошна, 125 мл молока, 1 ч. ложка солі, чебрець або 1/2 ч. ложки сушеного часнику, масло (для смаження).

Картоплю почистити. Натерти на крупній тертці. Промити під проточною водою, щоб вимити зайвий крохмаль. Дати стекти воді. Змішати молоко, борошно і сіль віночком, щоб не було грудочок. Картоплю віджати і додати до тіста. Добре перемішати. Викладати, як оладки, і смажити на маслі. Дуже смачно подавати гарячими зі сметаною до чаю.

Деруни з куркою

  • 5–6 картоплин, 1 куряче філе, 2 яйця, 2 ст. ложки майонезу, 3 зубці часнику, 1 цибулина, спеції, сіль.

Порізати філе невеликими пластинками, додати сіль, спеції і залишити на кілька хвилин. Картоплю потерти (краще на тертці для корейської моркви) прямо у воду. Добре промити (так картопля не потемніє) посолити, залишити на кілька хвилин і злити зайвий сік. Додати яйця, майонез, курку, дрібно порізану цибулю, вичавити часник через прес і добре перемішати. Викладати на розігріту з олією сковорідку і смажити з двох боків.

Деруни «Грибочки»

  • 6 середніх картоплин, 1 морквина, 3 цибулини, 1 зубець часнику, 2 яйця, 1,5 ч. ложки солі, 2 ст. ложки борошна, по 1 ст. ложці солодкої паприки і куркуми, перець чорний мелений, 10 свіжих печериць.

Овочі почистити, вимити. Грибочки промити, розрізати дуже тонко уздовж так, щоб залишилася форма гриба. Усі овочі, крім цибулі, дрібно натерти. Цибулю перемолоти в блендері. Домішати цибулю до овочів, додати сіль, яйця, паприку, куркуму, борошно, поперчити. Добре перемішати. На добре розігріту сковороду покласти 4 шматочки гриба, зверху викласти по столовій ложці фаршу, розрівняти і знову накрити грибочком, злегка вдавивши його в тісто. Смажити з обох боків на середньому вогні по 5-6 хв з кожного боку, до золотистої скоринки. Готові деруни викладати на тарілку з серветкою, щоб увібрала зайву олію.

«Пухнастики»

  • 4 картоплини, 1 куряче філе, 100 г твердого сиру, 0,5 болгарської перчини, зелень, 1 зубець часнику, 4 ст. ложки борошна, 2 яйця, перець чорний, 1 ч. ложка солодкої паприки, 0,5 ч. ложки базиліку.

Картоплю почистити, натерти на корейську (або велику) тертку. Філе порізати дрібненько або зробити фарш. Дрібно нарізати перець, сир скибочками, додати все до картоплі, перемішати. Додати збиті яйця, борошно, сіль, перець, приправи. Викладати ложкою на розігріту сковороду і смажити з обох боків до рум’яної скоринки. Подавати зі сметаною або соусом. Замість курки можна взяти відварне м’ясо, варену ковбасу, сосиски, шинку. Замість перцю – моркву, можна і цибулю покласти.

Одеські деруни

  • 500 г картоплі, 1 цибулина, по 4 ст. ложки борошна і кефіру, сіль, перець, 1 яйце.

Картоплю і цибулю потерти, посолити, поперчити і залишити на 15 хв. Після цього вмішати туди 1 яйце, добре розтерти, додати кефір і борошно. Добре перемішати і смажити на сковороді в олії хвилини по 3-4 з кожного боку. Подавати зі сметаною.

Колдуни

  • 18 середніх картоплин, 2 цибулини, 2 зубці часнику, 350 г м’ясного фаршу, 2 яйця, 1 ч. ложка з чубком солі, спеції, олія.

Картоплю, цибулю і часник почистити, подрібнити все за допомогою м’ясорубки або тертки. Масу віджати (краще процідити через марлю), додати фарш, спеції, сіль, яйця. Розмішати до однорідності. Якщо маса рідкувата і в процесі перемішування все ще виділяється рідина, додати 2-3 ст. ложки борошна. Розігріти сковорідку, налити олію. Зліпити колдуни і викласти на сковорідку. Обсмажити з усіх боків до рум’яної скоринки. Скласти в ємність для тушкування. Додати масло, кріп, воду (приблизно 0,5 скл.) або обсмажене сало з цибулею і півсклянки води. Тушкувати на малому вогні до готовності (приблизно 30 хв).

Деруни по-білоруськи

  • 1,5 кг картоплі, 3 ст. ложки борошна, 1 яйце, по 0,5 ч. ложки солі і перцю, 2 великі цибулини, 300 г свинини, олія, 3 ст. ложки сметани, кілька скибок грудинки.

Почищену картоплю потерти, змішати з борошном, яйцем, посолити і поперчити. Смажити деруни з двох боків до золотистого кольору. Порізати смужками грудинку і свинину, півкільцями цибулю. Свинину і цибулю обсмажити до золотистого кольору. У кожен горщик покласти трошки засмажки, потім дерун, знову засмажка і так три рази. В обсмажену свинину з цибулею додати сметану, розведену з борошном, посолити і поперчити. Залити в горщики і закрити кришками. Запікати за температури 170 °С 45-55 хв.

Деруни сирно-гарбузово-картопляні

  • 4 картоплини, по 1 морквині і цибулині, 150 г гарбуза, сіль, спеції, по 4–5 ст. ложок кефіру та борошна, 50 г твердого сиру, 1 яйце.

Дрібно натерти картоплю, моркву, гарбуз і цибулю. Додати яйце, сіль, спеції, кефір. Усе перемішати. Додати просіяне борошно, перемішати. Ввести натертий сир. Розігріти сковороду з олією (лити не багато, щоб деруни не плавали) і викладати столовою ложкою деруни. Смажити до рум’яної скориночки з обох боків. Зверху можна полити сметаною або розтопленим маслом.

Деруни по-чеськи з фаршем та сиром

  • 1,5 кг картоплі, 1 яйце, 200 г сметани, 6 ст. ложок борошна, сіль, перець, майоран, 6 зубців часнику, 0,5 кг м’ясного фаршу, по 1 морквині і цибулині, 100 г твердого сиру, 20 г масла, 0,5 ч. ложки соди, 1 ст. ложка томату.

Цибулю нарізати кубиками, моркву натерти, обсмажити з фаршем (або дрібно порізаним м’ясом) до готовності, сіль-перець додати за смаком, мжна додати 1 ст. ложку томату. Для дерунів з’єднати натерту картоплю, борошно, яйце, сіль, перець, 3 ст. л. сметани (щоб тісто не темніло), майоран, соду, пропущений через прес часник. Усе як слід перемішати. Можна смажити по одному великому (на всю сковорідку), а потім фарш викладати на одну половину млинця і накривати другою. Або посмажити деруни середнього розміру, викладаючи по 1 ст. ложці тіста. Форму для запікання змастити маслом. Викласти деруни трохи внахльост один на один, зверху розподілити фарш, змастити сметаною і посипати тертим сиром. Запікати за температури 200 °С 15-20 хв. Перед подачею присипати зеленню.

Радимо також приготувати:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook