З часів, коли виживання наших предків цілком залежало від результатів полювання, великий шматок м’яса символізував добробут, достаток і впевненість в ситому майбутньому. І зараз жоден святковий стіл (Особливо на Різдво і Великдень) ми не уявляємо без печеного м’яса. Ідеальний варіант – смачне соковите домашнє запечене м’ясо. А щоб воно таким вдалося, треба знати певні секрети приготування.
Як смачно запекти м’ясо
Запікання м’яса починається з вибору правильного шматка. Ідеально підійдуть шматки м’яса без кісток: вирізка, філе, окіст. Шматок, який ви хочете запекти цілим, повинен важити не більше 2-2,5 кг. Занадто великий підгорить по краях і так і не пропечеться в середині.
Обирайте м’ясо охолоджене, яке не було замороженим. Таке буде соковитішим.
Будь-який вид м’яса для соковитості та аромату можна додатково нашпигувати салом або часником. Пісне м’ясо м’яким і соковитим зробить маринад. Для свинини відмінно підходить гірчиця і мед, яловичина чудово поєднується з кисло-солодкими соусами й прованськими травами.
1. Заздалегідь додайте спеції
Щоб спеції та приправи встигли передати великим шматкам м’яса свій аромат, його слід натерти спеціями заздалегідь, ввечері напередодні приготування. У розкритому вигляді присмачене приправами м’ясо необхідно покласти на тацю і залишити в холодильнику до наступного дня. Ночі буде цілком достатньо, щоб м’ясо просочилося запахом спецій.
2. Дайте м’ясу зігрітися до кімнатної температури
Деякі господині відправляють м’ясо пектися просто з холодильника. Цього не можна робити, особливо, якщо це великий шмат. Дістаньте м’ясо з холодильника заздалегідь і дайте йому постояти 2-3 години, щоб встигла зрівнятися температура поверхні та середини шматка. Така хитрість дозволить м’ясу рівномірно пропектися.
3. Секрет рум’яної скоринки
Більшість господинь просто ставить м’ясо в духовку і чекає, коли воно запечеться. В результаті виходить сіре, гумове м’ясо, яке не подобається нікому.
Для отримання рум’яної скоринки метод запікання доведеться повністю переглянути. Якщо дозволяють розміри шматка, то перед відправкою м’яса в духовку його необхідно обсмажити на пательні до рум’яної скоринки.
М’ясо великих розмірів відразу ставте в розігріту до 220-250 градусів духовку і запікайте, поки воно не покриється золотистою скоринкою, потім зменшіть температуру до 160-180 градусів і продовжуйте випікати до бажаного результату.
4. М’ясу потрібен відпочинок
Будь-якій м’ясній страві після запікання потрібно дати відпочити, щоб соки, що знаходяться в ній рівномірно розподілилися всередині шматка.
Стейкам для цього достатньо 10-15 хвилин, а ось великим шматкам знадобиться більше часу. Перед тим, як розрізати та подати на стіл, залиште запечене м’ясо в теплому місці під фольгою або рушником і дай йому відпочити 15-30 хвилин.
5. Правильна нарізка зробить м’ясо м’яким
Перед тим як нарізати м’ясо, уважно подивися на шматок. Ви побачите лінії, що йдуть по довжині шматка м’яса. Це волокна. Розрізаючи м’ясо поперек волокон, ви зробите його шматки більш м’якими та соковитими.
- Найсоковитіше печене м’ясо – у маринаді з пива
- Шинка у медовому соусі