Здоров'я та краса Народна медицина

Як лікуватися кропивою і як страви з неї приготувати

Кропива – чудовий продукт, з якого можна приготувати корисні лікувальні страви: салат, юшку, борщ (дуже поширений у нас на Україні), пюре, начинку для пиріжків, плов, котлети.

Наукова назва рослини Urtica dioica походить від латинських слів urere – жалити, dioica – дводомна (є чоловічі й жіночі екземпляри). У деяких місцевостях її називають жалива велика, жигалка, жаливуха. Загалом кропива – найпоширеніший бур’ян на всіх континентах, побачити який можна і поблизу помешкань, і на смітниках, і вздовж доріг, і в садках, і на лісових галявинах.

ЩО ЛІКУЄ КРОПИВА

Кропива дводомна – справжній полівітамінний препарат, який містить вітаміни С, К, В2, провітамін А, каротин, фітонциди, мікроелементи (залізо, мідь, марганець), мінеральні солі, мурашину та кремнієву кислоти. Рослина багата на білки, яких містить стільки, скільки горох, квасоля, боби. За вмістом органічних сполук кропива найбагатша серед дикорослих трав.

З лікувальною метою використовують листки, кореневища, насіння, стебла, з яких роблять віники для лазні. Листки збирають у суху погоду під час цвітіння, кореневища викопують рано навесні чи восени, насіння – в період дозрівання.

Лікарські форми, що їх готують з кропиви: порошок із сухих листків, настої – також з листя, відвари з кореневища, сік використовують як сечогінні, протизапальні, зміцнювальні для всього організму засоби під час лікування урологічних хвороб (нефритів, пієлонефритів, циститів), серцево-судинної недостатності. Використовують також як кровоспинний засіб при кровотечах, фіброміомах, запальних процесах жіночих статевих органів.

Ефективні лікарські форми з кропиви дводомної нормалізують обмін речовин, тонізують нервову систему та прискорюють процеси регенерації пошкоджених тканин при астенії, недокрів’ї, гіпотонії, атеросклерозі, неврозах, бронхітах, пневмонії, бронхіальній астмі.
Зовнішньо у вигляді примочок кропиву застосовують при опіках, екземах, ранах. Якщо випадає волосся – миють голову міцним відваром, якщо турбує ревматизм – кропивою жалять хворі місця.

Протипоказана рослина тільки вагітним.

ЩО ПРИГОТУВАТИ З КРОПИВИ

Кропива – чудовий лікувальний продукт, з якого можна приготувати корисні лікувальні страви: салат, юшку, борщ (дуже поширений у нас на Україні), пюре, начинку для пиріжків, плов, котлети.

Салат із кропиви

200 г листків свіжої кропиви, 20 г зеленої цибулі, 20 г петрушки, кілька волоських горіхів.

Листя кропиви промити, занурити на 5 хвилин в окріп, вийняти, подрібнити, додати зелень, подрібнені горіхи. Посолити, заправити олією, майонезом чи сметаною. Смачно, а головне – дуже корисно.

Юшка з кропиви 

Порізати кілька картоплин, моркву, опустити в окріп (щоб не руйнувалися вітаміни), зварити до готовності, додати подрібнену кропиву, накрити каструльку кришкою і вимкнути вогонь.
Зауважу одну важливу річ: після вживання борщу або юшки з кропиви протягом місяця поліпшується зір. Принаймні зі мною сталося саме так.

А щодо надзвичайно корисного соку з кропиви, то його можна отримати за допомогою побутової соковижималки.

І насамкінець. Лікування хвороб шлунково-кишкового тракту доцільно починати зі страв з кропиви. Корисні вони будуть і тим, хто тривалий час проходив курс лікування антибіотиками. Вони, як відомо, послаблюють захисні сили організму.

А ще віддавна стебла кропиви славилися ще й як дієвий засіб виховання неслухняної малечі. “Каральні властивості” зумовлює мурашина кислота, якою наповнені волосинки, що густо вкривають стебла та листки.

Польським ученим із Лодзинського політехнічного інституту вдалося виділити з кропиви речовину, яка може допомогти в боротьбі з онкологічними захворюваннями.