Кухня Поради

Сода – не тільки у випічку

Сода зробить жорстке м’ясо м’якшим. Можна додати кілька дрібок соди під час приготування м’яса, тоді воно приготується швидше.

27.02.2017 11:53

Харчова сода є в кожному домі. Найчастіше господині додають її в тісто як розпушувач аба чистять нею чашки від нальоту. Але цим корисні властивості соди не обмежуються.

• Сода зробить жорстке м’ясо м’якшим і допоможе йому приготуватися швидше: потрібно натерти його содою і на кілька годин покласти в холодильник. Безпосередньо перед приготуванням м’ясо ретельно промити під проточною водою і готувати відповідно до рецепту.

• Якщо часу обмаль, можна додати буквально кілька дрібок соди під час приготування м’яса.

• Щоб ніжнішими і м’якшими стали котлети, у фарш також можна додати трішки соди (на 1 кг фаршу – на кінчику ножа).

• Сода зробить омлет пишним: треба додати дрібку на 3 яйця.

• У варення (джем, начинку для пирогів) з кислих ягід і фруктів доводиться додавати досить багато цукру. Щоб нейтралізувати кислий смак і зменшити кількість цукру, покладіть у варення трохи соди – 1/3 ч. ложки на 1 кг ягід або фруктів.

• Щоб каша не пристала до каструлі, додайте у воду трохи соди.

• Щоб капуста зварилася швидше, а вітамінів у ній збереглося якомога більше, киньте у воду трохи соди (0,5 ч. ложки на 3 л води).

• Сода допоможе зберегти насичений колір шпинату і капусти броколі. Для цього під час варіння овочів необхідно додати у воду 1 ч. ложку соди на 2 л води.

• Щоб видалити пестициди зі шкірки фруктів і овочів, покладіть плоди на 5–10 хв у содовий розчин (на 1 л води 1 ч. ложка соди). Потім промийте проточною водою.