Кухня Рецепти

Пряний сливовий соус до м’яса

Маєте сливи, а вони кислі і ніхто не хоче їх їсти? Приготуйте з них ароматний соус. М’со з таким соусом просто неймовірне!

15.08.2019 15:43

Пряний сливовий соус до м’яса

1 кг кислих слив (угорок, червоної, зеленої або жовтої кислої аличі, інших) (також можна готувати із вишень, у тому числі із заморожених, або із будь-яких кислих ягід, як-то кизил, айва, смородина, терен), 0,5 скл. води, 4-6 зубців часнику, 2 лаврових литка, 2 ст. ложки цукру, 1 ст. ложка солі, 2 ч. ложки меленого коріандру, 1 ч. ложка кориці, 4 горошини духмяного перцю, 4 бутони гвоздики, 1 ч. ложки суміші перців, 1 ч. ложка сухого меленого імбиру, 0,5 ч. ложки кардамону.

Сливи розібрати на половинки, дістати кісточки, скласти у каструлю з товстим дно, залити водою, накрити кришкою, проварити 10 хв. Змолоти блендером, проварити без кришки 1 год, додати усі спеції, проварити 15 хв, процідити крізь сито, довести до кипіння, розлити у стерильні банки, закрутити стерильними кришками, перевернути, вкутати до повного охолодження. Виходить 2 баночки по 400–450 мл. Але краше закривати у менші, “на один раз”.

Якщо не хочете заморочуватися із проціджування, можете сливи перед приготуванням ошпарити окропом і зняти шкірку, а спеції у соус покласти у марлевій торбинці.

Цей соус можна готувати не на зиму, а щоб їсти одразу. У такому разі закривати пластмасовими кришками і зберігати в холодильнику.