Здоров'я та краса Народна медицина

Правда і міфи про користь червоного буряка

Якщо ви думаете, що буряк – це просто один з інгредієнтів салатів та борщу, то ви нічого не знаєте про цей кореноплід. Користь та шкода буряків вивчені настільки досконало, що дозволяють впевнено сказати: цей овоч має бути в раціоні майже кожної людини!

Буряк вважається однією з найдавніших культивованих людиною овочевих культур. І таку славу коренеплід отримав не тільки через яскраві смакові якості, але і завдяки лікарським властивостям, які люди почали помічати давним-давно. Також це один з небагатьох овочів, корисні властивості якого без створення особливих умов фактично зберігаються до наступного врожаю.

Ні для кого не секрет, що вживаючи буряк в їжу, людина, тим самим, стимулює роботу шлунково-кишкового тракту. Буряк має сечогінну, проносну, болезаспокійливу, протизапальну дію, дозволяє очищати організм від шлаків, токсинів і нормалізує рівень холестерину в крові. Однак існує кілька наукових фактів і поширених помилок про користь буряка, які корисно знати будь-якій людині.

Буряк зберігає всі корисні властивості навіть у вареному вигляді

Більшість корисних речовин зберігаються в буряках навіть після термічної обробки. Цим даний коренеплід відрізняється від інших овочів, які після варіння втрачають практично всі свої корисні властивості. Наприклад, міститься в буряку бетаїн, який бере участь у процесах жирового обміну, однаково корисний у свіжому буряковому соку або борщі. Але незважаючи на це, їсти буряки краще все ж в сирому вигляді, у цьому випадку організм отримує максимальну кількість вітамінів А, С, Е, D, вітамінів групи B, антиоксидантів, корисних органічних кислот, заліза, калію, кальцію, магнію, марганцю, йоду, сірки, фосфору, фтору і т. д.

Свіжий буряк провокує сечокам’яну хворобу

Дійсно, в сирому буряку міститься велика кількість солей щавлевої кислоти, накопичення яких в організмі провокує появу сечокам’яної хвороби. Однак цього негативного ефекту можна уникнути, якщо поєднувати свіжий буряк з лимонним соком і оливковою олією. Ці продукти частково нейтралізують шкідливі солі щавлевої кислоти. Звичайно, такий спосіб не дуже підходить для людей з підвищеною кислотністю шлункового соку.

Буряковий сік знижує артеріальний тиск

Згідно з результатами досліджень, склянка бурякового соку в щоденному раціоні людини здатна знижувати артеріальний тиск при гіпертонії. Вживаючи такі ліки протягом місяця, можна досягти стійкого ефекту, який потім зберігається протягом декількох тижнів. Також буряковий сік має протизапальну, знеболюючу і загальнозміцнюючу дію, він рекомендується при цукровому діабеті, оскільки знижує рівень глюкози в крові і підвищує чутливість до інсуліну.

Буряк протипоказаний алергікам

Окремі речовини, що входять до складу буряків, можуть викликати досить виражені алергічні реакції. Це відбувається через високу здатність буряків до абсорбації радіонуклеїнових елементів і важких металів. Як правило, дорослі люди знають про індивідуальну непереносимість буряків і продуктів з них, а в дитячий раціон цей коренеплід потрібно вводити з обережністю.

При наявності у дитини діагнозу атопічний дерматит буряк вводиться прив раціон тільки після тесту на алергічну реакцію. Алергія на буряки може проявлятися дрібною висипкою на шкірі, ускладненим диханням і підвищеним сльозовиділенням. Алергікам варто пам’ятати також і те, що буряковий порошок застосовується в харчовій промисловості в ролі натурального барвника. По суті, жоден яскраво-червоний продукт не обходиться без використання виділеного з буряка пігменту.

Буряк корисний під час вагітності

Яскраво-бордовий коренеплід містить велику кількість фолієвої кислоти, або вітаміну B9. Ця органічна сполука просто необхідна для нормального розвитку плоду в перші 12 тижнів вагітності і підтримки жіночого організму під час виношування дитини. Фолієва кислота розщеплюється при термічній обробці буряків, тому вагітним жінкам рекомендується вживати сирий буряк.

Достатня кількість фолієвої кислоти попереджує появу вад розвитку у майбутньої дитини, бере участь в правильному формуванні плаценти і нервової трубки плода. Ця речовина також захищає жінку від анемії, бере участь у нормалізації обміну речовин і добре впливає на імунітет. При цьому, враховуючи ризик виникнення алергічних реакцій у немовлят в утробі матері, вводити буряк в раціон вагітним жінкам слід з обережністю і краще це робити після консультації з фахівцем.

Народні рецепти з використанням червоних буряків

При гіпертонії рекомендується щодня протягом тижня випивати буряковий сік, змішаний з бджолиним медом, з розрахунку півсклянки соку на столову ложку меду. Такий засіб треба приймати до їжі по півсклянки 2-3 рази на день. Курс лікування становить 1 тиждень. При депресії, стресах, безсонні змішують в рівних частках свіжий буряковий сік з бджолиним медом. Приймають по 1-2 столові ложки 3 рази на день. При нежиті у кожну ніздрю закапують по 2-3 краплі свіжого або забродженого соку буряка. Процедуру повторюють 2-3 рази в день.

При ангіні корисно полоскати горло свіжим трохи нагрітим соком буряка. Щоб позбутися від лупи можна використовувати так звану “бурякову воду” – настій буряків на холодній воді з розрахунку 2 дрібних порізаних буряки на 3 літри води. Такий засіб застосовують під час миття волосся замість звичайної води. При лікуванні виразок і загоювання ран кашку з сирих буряків накладають на проблемні місця і фіксують пов’язкою.

Протипоказання буряків

Буряк протипоказаний при підвищеній кислотності шлункового соку і при сечокам’яній хворобі. Більшість інших протипоказань пов’язані з індивідуальною непереносимістю продукту.

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

Джерело