Кухня Рецепти

Напій королів?.. Сім букв?.. ЛИМОНАД! 5 рецептів

Колись дозволити собі лимонад могли тільки представники аристократії. А зараз цей чудовий напій, який освіжає і тонізує, доступний кожному. Смачний лимонад зовсім просто приготувати.

08.05.2018 12:30

Лимонний напій вперше з’явився у Франції за правління короля Людовика I. Легенда розповідає, що придворний виночерпій якось переплутав бочки з вином і соком.

Він зрозумів це, коли вже ніс келих до королівського столу. Чоловік похапцем додав у сік мінеральну воду і, подумки прощаючись з білим світлом, подав келих Людовику I.

Напій нагадував легке ігристе вино, що супроводжувалося чарівним звуком, схожим на шум морського прибою. І монарху це сподобалося! Відтоді напій почали іменувати королівським лимонадом.

Більш відома і достовірна європейська історія лимонаду почалася у Франції в XVII столітті. Тоді лимонади готували з води і лимонного соку із додаванням цукру.

Часто основою для лимонаду були мінеральні води, які привозили з цілющих джерел. Але дозволити собі такий варіант лимонного напою могли тільки представники аристократії.

Зараз насолоджуватися лимонадом може кожен досхочу. Смачний і корисний лимонад можна швидко приготувати із доступних продуктів. До вашої уваги п’ять перевірених рецептів.

Лимонад тривалого зберігання

1 лимон, 160 г цукру, 2 л води, 1,5 ст. ложки натурального оцту.

  1. Лимон нарізати кружальцями, скласти в банку, додати цукор і оцет (наприклад, винний), воду (можна фільтровану або кип’ячену, але не мінеральну).
  2. Банку накрити кришкою, залишивши невеликий отвір, і поставити її в тепле сонячне місце на 7–8 днів. Щодня помішувати.
  3. Відтак процідити і поставити в холодильник у щільно закритій пляшці (заповнити на 2/3) ще днів на 2–3.
  4. Обережно відкривати, перед вживанням додати лід. Термін зберігання – 2 місяці.

Лимонад м’ятний

1 лимон, 100 г коричневого цукру, 1 пучок м’яти, 1 л води, лід.

  1. З лимонів видавити сік, шкірки порізати. Шкірки залити водою, додати цукор, м’яту, довести до кипіння і варити без кришки 10 хв. Охолодити, процідити і змішати з соком лимона.
  2. Перелити у глечик, додати листочки свіжої м’яти. Зберігати в холодильнику. Подавати з кубиками льоду.

Лимонад «7 літрів з 1 апельсина»

1 апельсин (заморожений), 500 г цукру, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 7 л води.

  1. Заморожений апельсин натерти, як на деруни, додати цукор і лимонну кислоту, залити 1 л окропу.
  2. Дати настоятися мінімум 4 год, можна ніч. Далі розбавити 6 л води. Процідити в пляшки. Охолодити і пити.

Лимонно-імбирний лимонад

1 л води (кип’яченої або бутильованої холодної), 1 лимон або апельсин, 1 шматочок імбиру (5 см), мед або цукор, лід.

  1. Імбир та лимон порізати шматочками, видаливши кісточки, перемолоти блендером.
  2. Викласти в банку, залити водою, залишити на 1 год. Процідити лимонад, додати мед або цукор, розмішати.

Лимонад «Для схуднення»

По 2 яблука, огірка і стебла селери, по 1 лимону й апельсину, по 1 пучку м’яти, петрушки і кропу.

  1. Фрукти почистити і порізати скибочками (з лимона обрізати шкірку, а апельсина – ні), зелень посікти, м’яту порвати руками.
  2. Залити все 2 літрами води, настоювати добу в холодильнику. Напоснювати склянку льодом, залити лимонадом.
  3. Напій чудово втамовує спрагу, тонізує, освіжає і дає відчуття ситості. А ще він виводить з організму зайву рідину, знімає набряки.
  4. Якщо хочете схуднути, пийте по склянці за 30 хв до їди.