заварний крем

Класичний заварний крем – базовий універсальний рецепт та варіанти

Класичний заварний крем підходить до перемазування тортів, наповнення еклерів, рулетів та тістечок. Смак крему можна щоразу змінювати.

Заварний крем, який часто називають крем-патісьєр, є одним з найпопулярніших видів кремів у кондитерському світі. Його оксамитова текстура та ніжний ванільний смак зробили його улюбленою начинкою для еклерів, профітролів,тортів, а також безлічі десертів.

Класичний заварний крем

  • 400 мл молока, 0,5 скл. цукру, по 2 ст. ложки без чубка крохмалю і борошна, 1 яйце, 200 г масла, ванілін.

Крохмаль, борошно, яйце добре перемішати, розчинити у 1/3 порції холодного молока. Решту молока з цукром підігріти, щоб цукор розчинився, відтак влити в нього приготовлену борошняну суміш. Безперервно помішуючи, підігрівати на невеликому вогні, поки загусне (але не доводити до кипіння!). Щоб крем не підгорів, його можна готувати на водяній бані.

Знявши з вогню, накрити плівкою впритул та остудити до кімнатної температури.

Масло збити до білого кольору і поступово ввести по 1 ст. ложці холодну заварну масу. Додати ванільний цукор.

Як урізноманітнити смак заварного крему?

Ваніль у ролі ароматизатора для заварного крему – це класичний варіант. Але спробуйте використовувати натуральну ваніль у вигляді стручків ванілі або ванільного екстракту високої якості для більш насиченого смаку. Також до заварного крему можна додати:

  • 2 ст. ложки коньяку або лікеру,
  • дрібно потерту лимонну, лаймову або апельсинову цедру,
  • подрібнені горіхи,
  • розчинну каву, розчинену у ложці окропу, або еспресо,
  • сухий порошок капучино,
  • кориця, кардамон або гвоздика забезпечать крему теплі нотки,
  • додавання розтопленого білого, молочного або темного шоколаду зроблять смак крему більш насиченим,
  • додавання пюре з малини, полуниці або манго може забезпечити яскравий фруктовий відтінок смаку і приємну кислинку,
  • додавання арахісової або мигдальної пасти надасть крему горіхового смаку,
  • додавання вареного згущеного молока або домашньої карамелі надасть крему насичених карамельних ноток,
  • збитий крем-чіз або маскарпоне можуть збагатити смак та текстуру крему, додавши вершковості,
  • часткова заміна молока кокосовим або мигдальним молоком додасть нового смаку класичному крему,
  • пудра матча змішана з молоком перед додаванням у крем дасть ніжний смак та прекрасний зелений колір.

Пам’ятайте, що при додаванні нових компонентів важливо зберігати правильну консистенцію крему, тому варто регулювати кількість доданих інгредієнтів. Наприклад, якщо додаєте вологі добавки, як фруктове пюре, можливо, доведеться зменшити кількість молока або інших рідин у рецепті, щоб крем не вийшов занадто рідким.

Експериментуйте з різними інгредієнтами та поєднаннями, щоб знайти ідеальний баланс між смаком, ароматом і текстурою, який буде найкраще відповідати вашим уподобанням та специфіці десерту, до якого ви його готуєте. Але найголовніше — не бійтеся творити та втілювати в життя свої кулінарні фантазії!

Радимо також приготувати крем за іншими перевіреними рецептами:

 

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook