Здоров'я та краса Народна медицина

Кропива – справжній секрет здоров’я: рецепт цілющої настоянки

В розпалі довгоочікуване літо, а разом з ним з’явилися рослини, які дають красу не тільки природі, але й людині, а ще дарують нам здоров’я. У цій статті мова піде про кропиву, яка допоможе позбутися безлічі хвороб.

Вітамін К в кропиві підвищує згортання крові і має протизапальний ефект, сприятливо впливає на судини (особливо на обличчі), бореться з темними колами під очима, але не варто забувати, що його назва походить від слова «коагуляція» – згортання крові, а значить корисний він не всім.

Кропива – це рослина, яка дуже багата кальцієм, причому міститься він у вигляді карбонату і не є небезпечним для нирок у випадку застосування у великих дозах. За вмістом білків, кропива не поступається бобовим. Мурашина кислота, дубильні речовини і флавоноїди з давніх часів рятували від обмороження. Людей завертали в ковдру з кропиви, приводячи тим самим в рух кров.

У рослинних волокнах кропиви є лігніни і полісахариди целюлози з вітамінами С, К, Е, групи В. Вони допомагають виведенню токсинів. B-каротин підвищує гостроту зору. Ну і, звичайно, в кропиві величезна кількість амінокислот, мікроелементів, які разом з вітамінами надають загальнозміцнюючу і лікувальну дію.

Наведу кілька рецептів для здоров’я:

При радикуліті і болі в м’язах: змішуємо подрібнене в м’ясорубці листя кропиви з вершковим маслом, додаємо тертий хрін. Пропорції – на ваш розсуд. Використовуємо як мазь.

При чоловічих проблемах: при аденомі простати на I і II стадіях вживають чай з листя і кореневищ кропиви. 2 чайні ложки з верхом листя або кореневищ кропиви заливають склянкою окропу, 5 хвилин кип’ятять, проціджують. П’ють по 1 чашці вранці і ввечері протягом 4-6 тижнів. Для чоловічої сили насіння кропиви заварюють як чай і п’ють за 30 хвилин до їжі або через 1 годину після їжі.

Нариви, фурункули: змішати листя кропиви з оцтом і водою в рівних пропорціях. Ця суміш допомагає «розкритися» нариву і пом’якшити затвердіння.

Для покращення роботи серця: 5 столових ложок трави (вершечки разом з листям) заливають 0,5 літри води, кип’ятять на слабкому вогні, приймають по півсклянки 4 рази на день, підсолодивши за смаком.

Для краси і здоров’я шкіри застосовують такі маски:

  • для в’янучої і сухої шкіри використовують сік або кашку з листя кропиви, змішані з медом в рівному співвідношенні.
  • для жирної шкіри використовують кашку з листя, змішану з горілкою.

Кропиву можна заготовити на зиму. Якщо ви збираєтеся використовувати її для масок, то подрібнене в м’ясорубці листя заливаємо водою або горілкою (залежно від типу шкіри) і зберігаємо в холодильнику.

А ось для отримання вітамінів в зимовий час можна зробити наступне:

  • засолити кропиву: 1 кг кропиви, 50 г (2 столові ложки) солі.
  • квашена кропива: 5 кг кропиви, 100 г (4 столові ложки) солі.

Листя миють, розкладають в ємність разом з морквою, яблуками, брусницею або журавлиною, сіллю. Обов’язково зверху покласти гніт, в іншому випадку кропива запліснявіє.

І останнє. У червні-липні можна приготувати віник для лазні з кропиви. Його потрібно зв’язати невеликим. Перед застосуванням його потрібно потримати в гарячій, а потім холодній воді поперемінно близько двох хвилин. Корисний цей віник для кровообігу і для лікування ревматизму.

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

Джерело