Здоров'я та краса Народна медицина

Корисні властивості абрикосових кісточок: що лікують і як вживати

З’ївши абрикос, ми просто викидаємо кісточки, вміст яких, як виявилося, має набагато більше вітамінів, ніж м’якоть. Сьогодні ми познайомимо вас з властивостями безцінних абрикосових серцевинок.

Корисні властивості кісточок абрикосу

Цілющі властивості абрикосових кісточок використовуються з сивої давнини. Уже в Стародавньому Єгипті подрібнені ядра абрикосу застосовувалися для лікування втрати голосу (ларингіту) і слабкості кишківника.

Китайські цілителі використовували олію з абрикосових ядер для лікування захворювань шкіри та суглобів. Середньовічний лікар Авіценна використовував кісточки абрикосу для лікування бронхіту. Все це стало можливим завдяки вмісту в ядрах цих фруктів безлічі корисних речовин і з’єднань.

Корисні речовини в кісточках абрикосів:

  1. Токоферол (Вітамін Е) запобігає передчасному старінню.
  2. Калій, кальцій, фосфор і залізо зміцнюють імунітет і підтримують нормальну роботу організму. Завдяки високому вмісту калію і заліза кісточки допомагають позбутися від анемії.
  3. Йод і магній стимулюють роботу головного мозку й щитовидної залози та здатні зняти симптоми гіпертонії.
  4. Ненасичені жирні кислоти допомагають м’язам швидше відновлюватися після інтенсивних фізичних навантажень, а також відповідають за красу і здоров’я шкіри, нігтів і волосся.
  5. Вітамін B17 (амигдалін) сприяє боротьбі з раковими клітинами.
  6. Вітамін B15 (пангамова кислота) розширює судини, знижує рівень холестерину, добре впливає на роботу печінки та нирок.
  7. Вітамін PP підтримує окислювально-відновні реакції в організмі.
  8. Харчові волокна вбирають токсини в кишківнику, підвищують його тонус і нормалізують роботу корисної мікрофлори.

Застосування абрикосових кісточок в народній медицині

1. При серцевій аритмії

У народі побутує такий рецепт лікування аритмії: 0,5 кг лимонів перетріть за допомогою м’ясорубки або тертки. Додайте 20 розім’ятих ядер кісточок абрикосів і залийте все 0,5 кг меду.

Ретельно перемішайте, дайте настоятися лікам кілька днів в прохолодному місці. Приймайте натщесерце 1 столову ложку вранці та ввечері перед вечерею.

2. При нефриті

30 грамів ядер кісточок абрикосу залийте 100 мілілітрами гарячого окропу, дайте масі настоятися близько 4 годин. Приймайте до їжі тричі на день по 65 мілілітрів напою.

3. Від глистів

Цілющі властивості проти глистів зберігаються тільки в сирих зернах фрукту. В день потрібно з’їдати не більше 40 ядер, цю кількість можна розтягувати на кілька прийомів.

4. Від захворювань серця

10 грамів подрібнених ядер залийте однією склянкою окропу. Суміші потрібно трохи настоятися, потім готовий абрикосовий чай можна пити. Приймайте чай щодня перед сном.

5. При бронхіті

Подрібніть сушені зерна абрикосу за допомогою кавомолки до порошку, потім сировину в кількості 3-5 грам розмішайте у 200 мілілітрах молока або чаю. Приймайте 2 рази на добу.

Заготівля абрикосових кісточок і зберігання

Заготовляють абрикосові кісточки, витягуючи їх з повністю стиглих плодів. Кісточки з незрілих абрикосів при сушінні та зберіганні втрачають як зовнішній вигляд, так і якість, і малопридатні в їжу.

Для початку кісточки потрібно висушити. Сушать їх, розклавши в сухому місці на папері в один шар, в спеціальній сушці для овочів і фруктів або в духовці при невеликій температурі.

Зберігати можна цілі кісточки або витягнуті й очищені ядра. Очищені від плівки зернятка будуть кращі на смак, а неочищені будуть довше зберігатися.

Перед застосуванням будь-яких засобів народної медицини проконсультуйтеся з лікарем!

Джерело