Антикризовий американський десерт – “Божевільний торт”

Кажуть, що рецепт Crazy Cake з'явився у Сполучених Штатах у 30-х роках, у період великої депресії, коли продукти були в дефіциті і готувати було ні з чого. Як відомо, солодкого і смачного найбільше хочеться тоді, коли його немає. А цей рецепт - з нічого.

Crazy Сake (крейзі кейк) – божевільний торт – шалено смачний і шалено простий у приготуванні, розкішний і дуже шоколадний! А ще він супербюджетний – не містить ні яєць, ні масла, ні сметани, ні молока. І при цьому виходить приголомшливо смачним!

Кажуть, що рецепт Crazy Cake з’явився у Сполучених Штатах у 30-х роках, у період великої депресії, коли продукти були в дефіциті і готувати було ні з чого. Як відомо, солодкого і смачного найбільше хочеться тоді, коли його немає. Або коли не можна.

Хай там як, смачна їжа, а особливо солодощі, – найкращий спосіб покращити настрій і прогнати депресію! От американські господині і придумали, як практично з нічого приготувати десерт. Божевільно смачний!

Рецептів американського божевільного пирога існує багато. Англомовні блоги рясніють розповідями про те, як одна бабуся залишила у спадок рецепт своїй онучці… Як рецептура сімейної випічки передається з покоління в покоління… Як на божевільний пиріг чиєїсь там тітоньки збігалися гості з усієї вулиці…

Загалом суть у всіх варіаціях рецепта одна, різні лише пропорції. Щоб приготувати цей пиріг, схожий на бісквіт, достатньо в одній мисці змішати рідкі і сухі складники – і все. Навіть міксер не потрібен! Виходить дуже крихкий пухнастий корж.

Божевільний торт (Crazy Сake)

3 скл. борошна, 1,2–2 скл. цукру, 1 ч. ложка солі, 2 ч. ложки соди (або 3 ч. ложки розпушувача), 0,5 скл. какао, 3/4–1 скл. олії, 2 ст. ложки оцту, 1 п. ванільного цукру, 2 скл. холодної кип’яченої води (або кави).

Просіяти борошно, додати цукор, сіль, соду і какао й перемішати. Змішати олію з оцтом і водою.

Влити рідку суміш у борошняну і перемішати віничком або виделкою до однорідної маси.

Випікати в розігрітій до 170–180 градусів духовці протягом 30–40 хв, перевіряти готовність дерев’яною зубочисткою. Можна пекти у мультиварці (приблизно 1 год + 20 хв на підігріві, не відкриваючи). Остудити у формі.

Готовий корж можна: з’їсти як кекс; змастити помадкою, шоколадом, варенням абощо; розрізати, перемазати кремом і сформувати торт; заморозити, замотавши у кілька торбинок, щоб не набрався запахів.

Перемазувати можна кремом із маскарпоне, збитим зі згущеним молоком або цукровою пудрою (якщо нема маскарпоне, заморозьте кефір або кисляк, а потім викладіть лід на друшляк, встелений марлею, дайте розтанути і повністю стекти сироватці). Також можна використовувати сметанний, заварний або будь-який інший крем.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook