Здоров'я та краса Кухня

Мед із кульбаби: користь, як готувати і вживати. Шість рецептів

Багато людей сприймає кульбабу як шкідливий бур’ян. Але насправді ця рослина дуже цінна, адже вона має унікальні властивості.  Для того, щоб отримати з кульбаби максимальну користь, із квітів треба приготувати мед. Зробити це зовсім просто. Мед виходить густим, приємного золотистого кольору. 

13.05.2021 16:20

Чим корисний мед з кульбаби

Найчастіше, коли говорять про мед з квіток кульбаби, йдеться про кульбабове варення. Приготоване в домашніх умовах, воно має чудовий специфічний смак і є корисним.

У народній медицині мед з кульбаби рекомендують вживати регулярно як добавку до раціону при захворюваннях печінки і жовчного міхура, сечокам’яній хворобі, бронхіальній астмі, бронхіті, артриті, остеохондрозі, хронічних запорах.

Завдяки цілющим властивостям меду із кульбаби клітини печінки, жовчного міхура, легенів і серцевого м’яза швидше відновлюються після захворювань.

Такий мед має антибактеріальний ефект і легку анальгетичну, тобто знеболювальну дію.

Як збирати й обробляти квіти кульбаби

  • Збирати кульбаби потрібно в період максимального цвітіння. Краще робити це в полудень, коли квітки найбільш відкриті. У цей час в квітках міститься найбільша кількість нектару, тому вони мають максимальний запас корисних речовин.
  • Звичайно, збирати потрібно квіти, які ростуть на віддалених від доріг галявинах, берегах озер і річок.
  • Не варто збирати квіти після дощу. Зачекайте бодай один-два дні. У такому разі на квітах збереться більше нектару.
  • Зривати, а краще зрізати потрібно тільки ті квіти, які повністю розкрилися. Усі чашолистки треба видалити.
  • Потрібно ретельно промити квіти під проточною водою.

Як готувати мед з кульбаби

Мед із кульбаби (цвіту липи або бузини). Рецепт 1

Літрова банка щільно набита квітами (жовтими пелюстками без зеленихчашолистиків), 1 л води, 1 ст. ложка лимонної кислоти, 3 л. цукру.

До цвіту додати воду, нехай покипить 10 хвилин, залишити до повного охолодження. Додати 1 ст. ложку лимонної кислоти і ще варити 5 хв. Залишити до повного охолодження. Процідити його. Додати 3 л цукру і варити ще 20 хв, гарячим розлити в сухі та чисті банки і закрутити металевими кришками. За цим рецептом можна готувати мед як із кульбаби, так і з липового цвіту і бузини. Рецепт Зінаїди Боднарук

Мед із кульбаби. Рецепт 2

300 квіток кульбаби промити і відтиснути. Потім замочити у холодній воді на добу (тричі міняти воду, щоб позбутися гіркоти). Вимочені квіти відтиснути від води і змішати з 1 ч. ложкою лимонної кислоти, залити 0,5 л теплої води. Поставити на вогонь, і варити повільно 15-20 хв. Зняти з вогню і охолодити, процідити через марлю (квіти викинути). У проціджений відвар всипати 1 кг цукру і варити до легкого загустіння. Готовий мед розлити у гарячі стерилізовані банки. Рецепт Ілони Передєрєєвої

Мед із кульбаби з лимоном. Рецепт 3

Більш тривалий у приготуванні рецепт, займе близько двох діб. Потрібно залишити кульбаби вимочуватися у холодній воді на добу. Потім їх добре віджати. Квіти залити холодною водою в тій же пропорції, як у попередньому рецепті, і дати покипіти на середньому вогні близько 15 хв.

За 3–5 хвилин до кінця варіння додати 1–2 лимона, які попередньо дрібно нарізати разом з цедрою. Потім відвар зняти з вогню і залишити настоюватися протягом доби.

Потім процідити. У проціджену рідину всипати 1,5 кг цукру і продовжити варити суміш, три рази довести до кипіння і  потім дати охолонути.  Таким чином досягнути потрібної в’язкості і медової густоти. Після цього закрутити.

Мед з кульбаби з лимоном, м’ятою і листям вишні. Рецепт 4

400-450 квіток кульбаби, по 10-15 листків вишні та м’яти, 1 лимон або ваніль, 1,3 л води, 1,2 кг цукру.

З квіток відірвати зелені чашолистики і залишити тільки жовті пелюстки (хоча готували і з чашолистиками і гіркоти не було). Не мити, тільки вибрати комашок! Скласти в каструлю, залити водою, додати вимитий і порізаний лимон і вимите листя вишні. Довести до кипіння, відставити на добу настоятись. Відтиснути через марлю, всипати до сиропу цукор, розмішати. Довести до кипіння, зменшити вогонь і варити 40 хв. За 5 хв до завершення додати листочки м’яти. Вимкнути. Якщо на довге зберігання – закрутити. Рецепт Оксани Глинюк.

Мед із кульбаби. Рецепт 5

Промиті квіти (300 шт.) залити киплячою водою, поставити ємність на вогонь, дати закипіти і варити на маленькому вогні 3–4 хв. Потім прибрати з вогню, покласти у відвар тертий лимон разом з цедрою, дати постояти близько 6–8 год.

Окремо приготувати цукровий сироп у пропорції 100 г води на 1 кг цукру. Суміш квіток з лимоном добре процідити, у неї влити гарячий сироп, кип’ятити близько 20–25 хв. Потім можна розлити суміш у стерилізовані банки і закрутити.

Мед із кульбаби. Рецепт 6

400 шт. квіток кульбаби, 2 лимони, 1 кг цукру, о.5 л води.
Квіти перебрати ретельно, промити, замочити в холодній воді на ніч. За цей час воду міняти 2-3 рази. Злити воду. Лимони порізати великими шматками, додати до квітів, залити водою і кип’ятити 15 хв. Охолодити, процідити, додати цукор, довести до кипіння і варити на малому вогні поки відвар не набуде густоти і кольору як справжній мед. Готовий розлити в стерильні банки і герметично закрити. Виходить десь 700-750 г меду.

Як вживати кульбабовий мед

Вживають мед із кульбаби так само, як і звичайний: з чаєм, булочками, млинцями. Його можна додавати у випічку замість штучного меду. У давнину він входив до складу одного з рецептів приворотного зілля.

Взагалі лікарі радять вживати в день не більше трьох чайних ложок меду, щоб користь не перетворилася на шкоду.

Незважаючи на величезну користь меду з кульбаби, ці ласощі мають і протипокази. Якщо людина має гостру форму гастриту, виразку, проблеми із жовчним міхуром, схильність до діареї, не рекомендовано вживати мед з кульбаб.

Також якщо ви не впевнені в переносимості продукту, то краще спочатку з’їсти пів чайної ложки меду і подивитися на реакцію організму.