«Святковий стіл можна зробити цілком здоровим, якщо правильно спланувати режим харчування та склад продуктів», – впевнена луцька фуд-тренерка Наталія Тарапата. «Таблоїд Волині» вирішив розпитати нутриціологиню, які продукти святкового столу вважаються найшкідливішими, та чим їх можна замінити.
Пізні застілля не є фізіологічними через прив’язку організму до циркадних ритмів, які регулюються у тому числі гормонально. Основний нутритивний об’єм має вжитися зранку та вдень, робота ферментної системи у цей час набирає максимальних обертів, тож засвоєння буде краще, а робота організму – фізіологічніша. Для вечора ж бажано обрати легкі страви та сфокусуватися переважно на спілкуванні за столом, обміну енергією з близькими людьми, на естетиці свята та на тонких смаках страв», – каже фуд-тренерка.
Наталія Тарапата радить влаштувати ревізію святкових рецептів та замінити шкідливі продукти корисними:
- майонез або рафіновані олії – на домашні соуси та заправки й здорові нерафіновані олії (грецький йогурт, оливкова олія extra virgin, бальзамічний оцет, песто, свіжий сік цитрусових);
- м’ясні напівфабрикати – на цільні м’ясо, птицю, морепродукти;
- магазинні соки та газовані напої – на напої з ягід, узвар, домашній пунш та чай;
куповану випічку з трансжирами, борошном вищих ґатунків та хімічними додатками – на домашні вироби з простих інгредієнтів.
«Основними святковими стравами бажано зробити салати з великим вмістом листових овочів, зелені, білка та здорових жирів (птиця, яйця, жирна морська риба, морепродукти, авокадо, сири, горіхи) – це забезпечить ситість саме здоровими продуктами», – додає нутриціологиня.
Вуглеводні страви (випічку, фрукти) фуд-тренерка радить поєднувати з білками та жирами.
«Це зменшуватиме інсулінові викиди, а також збільшуватиме час та якість травлення страви, що збереже кишківник і кишкову мікрофлору у більш здоровому стані», – пояснює Наталія Тарапата.
Алкоголь варто вживати дуже помірно, не змішуючи його з їжею.