Хто у чому, а ми вирощуємо розсаду в чайних пакетиках. Тому після чаювання пакетики ніколи не викидаємо, а висушуємо і збираємо, щоб потім їх використати.
Зрізаємо з використаних пакетиків верхній і нижній краєчки, щоб утворилося два міні-стаканчики. Насипаємо у кожен трохи землі (чай не висипаємо, він залишається внизу, служитиме дренажем).
Рекомендую у ґрунт додати протигрибковий препарат, попіл, активоване вугілля, розчин марганцівки тощо, щоб не з’явилася цвіль! Потім пакетики ставимо в контейнер із невисокими бортиками. Дуже зручно використовувати одноразові пластикові контейнери для їжі.
Змочуємо землю водою (зручно це робити за допомогою розпилювача). Кладемо в кожен пакетик по дві насінинки, щоб слабший паросток потім видалити.
Можна сіяти по багато дрібних насінин, наприклад, петунії, сульфінії чи лобелії. Накриваємо кришкою, ставимо ємність у тепле місце і чекаємо результатів.
Якщо утворюється багато конденсату, кришку треба привідкривати для провітрювання. Взимку розсаду необхідно підсвічувати люмінесцентною лампою щодня по 7–12 годин, причому лампа має бути на відстані 15 см від розсади.
Після появи сходів коріння розсади буде розвиватися в межах чайного пакетика і при пікіровці або висаджуванні не пошкодиться. А це значить, що рослини швидше приживуться.
Галина СЕРГІЄНКО, м. Мукачево