Солодощі – завжди доречний подарунок. А особливо, коли їх приготувати власноруч.
Тістечко «Солодке серце»
4 ст. ложки холодного масла,1 скл. згущеного молока, 2 скл. цукру, 0,5 ч. ложки солі, 200 г зефіру, 300 г шоколадної стружки, 1 скл. горіхів, ванілін.
Змастити маслом форму для випічки у вигляді серця. У каструлі змішати масло, згущене молоко, цукор та сіль. Варити на малому вогні, постійно помішуючи, поки масло не розтане. Збільшити вогонь і довести суміш до кипіння, варити 5 хв, постійно помішуючи. Зняти з вогню й додати зефір, ванілін та шоколадну стружку, розмішувати, поки все не розтане. Додати подрібнені горіхи і перемішати все до однорідної маси. Розлити суміш у форми.
Сердечка з сюрпризом
250 г сиру, 3 жовтки, 1 скл. цукру, 100 г масла,1/4 ч. ложки соди, ванілін, 2 скл. борошна, 50 мл вершків.
Збити у блендері цукор, жовтки й масло. Додати сир та соду, збити до пишної однорідної маси, додати ванілін і насамкінець борошно. Тісто має нагадувати пластилін. Розкачати великий пласт завтовшки близько 0,5 см. Вирізати сердечка за допомогою формочок. Яблука нарізати тонкими пластинами, з яких потім вирізати яблучні сердечка за допомогою формочок меншого розміру. Накрити яблучними серцями половину заготовок з тіста, а зверху накрити другою половиною. Добре закріпити краї. По краю зро6ити візерунок за допомогою виделки. Випекти в духовці до золотистого кольору. На паровій бані розвести шоколад з вершками. Акуратно змастити серця шоколадом за допомогою силіконового пензлика.
Трюфелі з горіхами
150 г гіркого шоколаду, 70 мл 35% вершків, по 1–2 ст. ложки цукрової пудри й рому (коньяку або лікеру), ваніль, фундук (за кількістю цукерочок), какао, кокосова стружка, розмелені горіхи.
3’єднати вершки з цукровою пудрою в каструльці, довести до кипіння, але не кип’ятити. Додати подрібнений шоколад і розтопити його, постійно помішуючи. Каструльку можна поставити на водяну баню. Коли все змішається, влити алкоголь і ваніль, перемішати і поставити в холодильник на 40 хв, накривши кришкою. Шоколадна маса має стати пластичною. Чайною ложкою набирати трохи маси, скочувати кульку і вкладати всередину горіх, викладати на дошку, поставити на 20 хв у холодильник, потім обваляти в какао, кокосовій стружці, горіхах або тертому шоколаді. Зберігати в холодильнику.
Дуже шоколадний брауні (рецепт для мультиварки)
По 200 г шоколаду (какао 70%) і масла, 3 яйця, по 125 г борошна і цукрової пудри, 3–4 ст. ложки какао, дрібка солі, ваніль, горіхи.
Збити яйця з цукровою пудрою у піну. Шоколад і масло розтопити на водяній бані, злегка остудити і додати в яечну суміш. Всипати какао й борошно, ваніль і перемішати до однорідності. Горіхи обсмажити на сухій сковороді і посікти, додати в тісто. Чашу мультиварки змастити маслом і вилити тісто. Розрівняти. Встановити режим «Випікання» на 50–60 хв. Після закінчення дати брауні трохи охолонути в чаші, потім перевернути на тарілку і розрізати радіально на 8–12 частин або вирізати фігурки. Тістечка виходять злегка вологими.
Печиво з малюнками
Тісто: 250 г масла, 130 г цукрової пудри, 1 яйце, дрібка солі, ваніль, Глазур: 260 г цукрової пудри, 2 білки, 1 ч. ложка лимонного соку, барвник, 2 ч. ложки молока.
Тісто: масло, цукрову пудру, яйце, сіль, ваніль, борошно змішати міксером протягом 2 хв. Сформувати кулю (більше не місити), загорнути в харчову плівку і прибрати в холодильник на ніч (мінімум на 3 год). Тісто розрізати на кілька частин (поки одна частина в роботі, решта в холодильнику). Розкачати тісто завтовшки 0,5 см, вирізати фігурки і викласти на застелене пекарським папером деко. Випікати в розігрітій до 180 ºС духовці 10 хв. Глазур: збити 2 білки (не до піків), додати 1 ч. ложку лимонного соку, поступово додавати по 1 ст. ложці цукрової пудри, продовжуючи збивати на невисокій швидкості. Додати барвники і перекласти в кулінарний мішок або пакетик, зрізати тоненький куточок обвести контури печива. Додати трохи молока, щоб глазур була рідшою. Залити поверхню печива за допомогою пакетика зі зрізаним куточком. Коли глазур висохне (сохне швидко), розмалювати.