Дім Поради

Замість мангала – тандир: чим кращий, що у ньому готувати і як

Дедалі частіше поряд з мангалом (а іноді і замість нього!) можна побачити тандир. Сьогодні ми розповімо, які переваги тандира, що можна у ньому готувати і як це робити. 

Що таке тандир

Тандир – знахідка для поціновувачів смачної та корисної їжі. Це альтернатива сучасному мангалу та барбекю, східна піч, в якій можна готувати безліч страв. При цьому вони зберігають максимум корисних речовин, чудовий смак, соковитість та аромат, не пригорають і не підсихають.

Тандир – традиційна піч для східних народів. Такими із сивої давнини користувалися у Кореї, Китаї, Ірані, Афганістані та Пакистані. Спершу це було звичайне заглиблене багаття з огорожею довкола, а згодом це вогнище набуло вигляду печі циліндричної форми.

Сучасний тандир – це невелика глиняна піч, яка за формою нагадує бочку, виготовлена з каолінової або шамотної глини та оздоблена красивими орнаментами у східному стилі. Тандир можна встановити як стаціонарно, так і перевозити з собою, адже вони бувають різноманітних розмірів від мініатюрних до великих промислових.

Як готувати у тандирі

У такій печі можна готувати практично все: м’ясо, птицю, рибу овочі, шашлики і навіть піцу та пиріжки! Приготування відбувається за принципом томління, тобто повільного тушкування. Адже тандир має властивість довгий час зберігати однакову температуру. Тому страви з тандира виходять дуже ніжні і надзвичайно смачні, схожі на приготовані у печі.

Для приготування будь-якої страви спершу всередині тандира спалюють дрова (на це йде від 45 хв до 1,5 год), він ретельно розігрівається, а потім глина рівномірно віддає тепло.

Далі зайве вугілля дістають (частину залишають для підтримання температури), а всередину поміщають страву або продукти. Після повного згорання дров у тандирі протягом 2 годин тримається температура 250-320 ОС.

Щоб перевірити, чи тандир набрав правильну температуру і готовий до застосування, на його стінку кидають трішки борошна: якщо воно пригорає – піч ще надто гаряча, і їжа може теж пригоріти. Якщо борошно не горить, всередину можна ставити страву. Після цього зверху тандир закривають кришкою.

У процесі приготування не треба перевертати м’ясо, крутити шампури чи гасити вогонь, як на мангалі. У тандирі продукти готуються рівномірно з усіх сторін. А завдяки конструкції печі м’ясо не пересихає, а залишається соковитим. Але на ньому можна зробити хрумку підсмажену кірочку.

Що можна готувати

Аби приготування було максимально зручне тандири зазвичай продаються у комплекті з совком для попелу, кочергою, решітками для запікання овочів чи м’яса і тримачем для шампурів. Також можна окремо придбати підставки для приготування піци, жаровні, піки-“ялинки”. багатоярусні решітки

  • для приготування шашлику з м’яса, птиці, риби, овочів використовуються шампури, або стаціонарна шампурниця із шістьма-вісьмома піками (завдяки тому, що шампури розташовані вертикально, страва просмажується рівномірно),
  • для запікання баранячої ноги можна використовувати металеве кільце або гак;
  • для барбекю і запікання свинячої рульки, домашньої ковбаси, буженини, стейків, риби і овочів використовується 2-ярусна “решітка – трансформер”;
  • для запікання цілої курки, індички використовується “насадка для птиці”;
  • для приготування перших страв або плову використовуйте чавунний казан, встановлений на опорне кільце;
  • для тушкування використовуйте керамічний посуд з червоної глини. Такий посуд можна ставити на двоярусну “решітку-трансформер”, а потім акуратно опускати в тандир;
  • категорично заборонено ставити керамічний посуд на відкритий вогонь, для цього потрібно використовувати тільки чавунну посуд!

 

Замариновані курячі стегенця у тандирі запікаються приблизно 15-20 хв. Тому за одне розпалювання дров можна спекти чотири партії стегенець: перша буде пектися близько 20 хв, друга – 25 хв, третя – 30-40, а четверта – 40-60. Щоб запекти баранячу ногу треба до 2,5 год. Якщо на дні тандира залишити вугілля, то шашлик можна приготувати орієнтовно за 15 хв, цілу курку – за 1 год, домашню ковбасу – 20 хв, овочі та рибу (шматки по 1-1,5 кг) – 20 хв.

Дата публікації: 28.05.2021 img Поділитися