Здоров'я та краса Народна медицина

Заготовте на зиму суничний чай і забудете про тиск і серце

Корисні не тільки ягоди суниці, а й уся рослина – і цвіт, і листя, і коріння. Тому у сезон треба щодня з’їдати по жмені ягід, а на зиму зробити запас суничного чаю. Він і від тиску допомагає, і для серця, шлунку, печінки та нирок добрий, і при кашлі корисний.

Чим корисна суниця

Про корисні властивості суниці розповідає у своєму блозі народний цілитель Сергій Вдович:
Ягоди лісової суниці – джерело вітамінів, тому надають неоціненну допомогу в період авітамінозів. Крім того, ягоди сприяють нормалізації травлення, збуджують апетит.
Завдяки високому вмісту заліза, лісова суниця (ягоди) стимулює функції кровотворення, що особливо актуально в разі великої крововтрати. Пектинові речовини, якими також багаті ягоди, зв’язують токсини і солі важких металів, а також прискорюють процес виведення шлаків з організму. Органічні кислоти, що містяться в ягодах суниці, здатні розчиняти деякі види конкрементів (каменів).
Кореневища і листя суниці володіють терпкими (протизапальними) властивостями, зупиняють внутрішні кровотечі, підсилюють діурез (сечогінні властивості) і сприяють відтоку жовчі. Листя суниці зменшує потовиділення, володіє слабо
вираженими знеболювальними властивостями і сприяє регенерації тканин.
Я призначаю лісову суницю, також, для покращення роботи серця, від набряків, неврастенії, безсоння і бронхіальної астми, висипах на шкірі. На мою думку, суниця лісова діє краще для укріплення імунітету ніж ехінацея пурпурова. Остання має свої переваги.
Позитивний терапевтичний ефект спостерігається при гіпертонічній хворобі, атеросклерозі, гастриті, виразковій хворобі шлунка та дванадцятипалої кишки, коліті, атонічному запорі, жовчнокам`яній та нирковокам`яній хворобах та подагрі, цукровому діабеті, та гіпохромній анемії.

Як вживати лісову суницю

Настій свіжих плодів на горілці використовують як лосьйон (при такому догляді шкіра стає свіжою, чистою і пружною, зникають дрібні зморшки).
Чай з суниці готується з сушеного ферментованого листя. На заварку (250 мл окропу) потрібно 1 ст. ложку сировини. Вживають чай в період авітамінозів, у разі застуди, при хворобах шлунково-кишкового тракту, захворюваннях печінки і нирок.
“Суничний чай” покращує роботу серця і зменшує набряки, що з’являються внаслідок порушення роботи серцево-судинної системи. Чай також рекомендую при порушенні кровотворних функцій організму.
Настій листя вживають при підвищеному артеріальному тиску (гіпертонії). На одну склянку окропу додають 1 ст. ложку подрібненої сировини. Настоювати потрібно протягом двох годин. Приймати до чотирьох разів на день по одній столовій ложці. Хороший ефект у лікуванні з такими рослинами: глід колючий, собача кропива глуха, омела, хвощ польовий.
Відвар кореневищ і листя. Збір готується з рівних частин кореневища і листя. Засіб сприяє розрідженню в’язкого слизу і має відхаркувальні властивості. Рекомендую при бронхітах, особливо при переході в хронічну стадію. На 250 мл води додають 1 ст. ложку збору. Варять при слабкому кипінні 15 хвилин, після охолодження і відціджування доводять кип’яченою водою до початкового об’єму. Приймати потрібно чотири рази на день по чверть склянки. Поєднувати з першоцвітом весняним, квітами бузини, трава алтеї.
Настій листя суниці. На одну склянку окропу додають дві столові ложки сухої сировини. Настоюють в термосі протягом ночі. Вживати потрібно по третині склянки до п’яти разів на день, за півгодини до їжі. Засіб рекомендую при сечокам’яній хворобі у поєднанні з грижником та коренем шипшини. У випадку виразки дванадцятипалої кишки поєднувати з іван-чаєм та алтеєю лікарською.
Настій квіток. На склянку окропу додають одну чайну ложку квіток суниці. Період настоювання – шість годин. Рекомендую приймати при хворобах серця. Дозування – по дві столові ложки чотири рази на день.
Суницю лісову можна поєднувати з різними рослинами для підсилення ефекту лікування.
Дата публікації: 25.06.2021 img Поділитися