кавун

Як зберегти кавун до Нового року та Різдва

Для того, щоб кавуни збереглися до Нового року та Різдва, їх, перш за все, потрібно правильно вибрати, ретельно оглянувши кожен. А далі...

Кавун не повинен бути битим, тріснутим чи подряпаним. Бажано брати «смугастиків» з товстошкірих сортів, не класти їх на жорстку поверхню. Оптимальна температура в приміщенні зберігання +1…+3 °С, а вологість повітря 80-85%. Для «зимової сплячки» кавунам підійде добротний льох або підвал з хорошою системою вентиляції.

Для тривалого зберігання найкраще згодяться пізньостиглі сорти, адже у них товстіша шкірка і міцна м’якоть –  це Астраханський смугастий, Биковський, Мелітопольський, Подарунок Холодова, Ажиновский, Волзький, Десертний.

Способи зберігання кавунів до Нового року та Різдва

Кавун в моху

Мох  назбирати в суху, сонячну погоду, викласти товстим шаром на дно дерев’яного ящика або якоїсь відповідної за розміром ємності. Обережно покласти ягоду, з усіх боків вкрити мохом. Температура у льосі має  бути  не нижчою 2-3 °С.

Кавун у попелі

У дерев’яну бочечку або ящик насипати товстий шар сухого деревного попелу. Покласти кавун, доверху засипати попелом. Ємність щільно закрити, поставити у льох чи підвал.

Кавун в глині або в алебастрі

Глину злегка розвести водою до стану густої сметани і покрити кавун за допомогою пензля, дати висохнути. Те ж саме можна зробити і за допомогою  алебастру. Зберігати в холодному приміщенні.

Кавун у підвішеному стані

 Обмотати кавун щільною натуральною тканиною,покласти у сітку і підвісити до стелі льоху.

Кавун в соломі

 Полиці в підвалі встелити товстим шаром соломи, викласти кавуни і  «до хвостика» засипати соломою. Температура повітря +1…+5°С. Час від часу «смугастиків» треба оглядати, викидати гнилі.

 Кавун в житловому будинку

 Якщо в будинку є темне і холодне місце, то основна вимога до тривалого зберігання кавунів  – їх постійне перевертання без доступу сонячного світла.

Кавун у воскові або парафіні

Цілий, не підбитий кавун покрити розтопленим воском або парафіном. Товщина шару – приблизно сантиметр. Зберігати ягоду слід у холодному місці.

Радимо також прочитати:

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook