Польський маковець-завиванець – так смачно, що одразу зникає зі столу

Польський маковець-завиванець - то справжня смакота! Кругленький, рівненький, тісто смачне, а всередині багато макової начинки!

Мабуть, немає смачнішої випічки, як завиванець з маком. У мене польський рецепт. Завиванці виходять рівненькі, круглі, з великою кількістю макової начинки. Ну дуже смачні! Починаємо смакувати ще гарячими, бо несила чекати, доки охолонуть!

Польський маковець-завиванець

  • 350-370 г борошна, 125 мл молока, 60 г цукру, 4 жовтки (4 білки підуть до макової начинки), 8 г сухих дріжджів, 100 г вершкового масла, 16 г ванільного цукру, 1/2 ч. ложки солі.
Просіяти борошно. Розбити 4 яйця, відділити жовтки від білків, білки відставити для макової начинки, а жовтки – в тісто. Підігріти молоко, щоб було тепленьке, додати туди сіль, цукор, жовтки, ванільний цукор. Добре розмішати, всипати туди ж пакетик сухих дріжджів і 1,5-2 ст. ложки борошна, розмішати і поставити, прикривши серветкою, в тепле місце на 10 хв. Не більше, саме стільки часу пішло, щоб дріжджі розмокли і почали вже діяти.
Влити рідину у борошно і починати замішувати тісто. Як до половини замісите, додати масло не розтоплене, а м’яке, кімнатної температури, добре вимішати. Якщо потрібно, додати ще 1-2 ложки борошна, щоб тісто не липло до рук, але було м’якіше, ніж на вареники.
Накрити рушничком і дати йому спокій на годину. Перед тим як брати тісто до роботи, ввімкнути духовку на 180 °С і братися до начинки. У макову масу додати збиті в круту піну білки з пакетиком ванільного або мигдального цукру.
А тут можна прочитати, як приготувати макову начинку, щоб була, як магазинна.

Як формувати і випікати маковець-завиванець

Можна формувати завиванець. Розкотити товстеньку ковбаску і поділити навпіл. Кожну половинку розкотити в прямокутник товщиною 3-4 мм, викласти пів порції макової маси. Роблю так, ніби маса в рамочці, потім завертаю боки і скручую. Рулет перекладаю на пергамент і знову скручую рулет, але вже з пергаменту навколо справжнього рулету. Скручую не туго, а лишаю вільне місце на 1-1,5 см. Одразу кладу до духовки, підійти ще раз не даю – він вже підійде в духовці.
Випікаю свої завиванці 50 хв, витягую і ще гарячими поливаю польською поливкою шоколадною і польською білою глазур’ю (Lukier). Притрусила один шоколадними драже, а інший мигдалем.
І одразу не чекала, відрізала собі пару шматочків та й з’їла. Мені дуже сподобалось, сподіваюсь вам також посмакує!
 Рецепт і фото Наталії Витягловської
Радимо також інші рецепти випічки з маком:
  • Рулет-маківник на святковий стіл. Дуже смачний!
  • Святковий маківник “Макова слойка”. Спробуйте – і він стане вашим улюбленим!

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook