У багатьох літо асоціюється зі смаком помідорів та базиліку. Ох і вдале це поєднання! От якби зберегти базилік на зиму… Якщо ви самі вирощуєте базилік, ми підкажемо, як його заготовити про запас, щоб зберіг смак та аромат.
Зверніть увагу: базилік є різних видів:
- дуже смачний лимонний (для чаю),
- зелений (як приправа до м’ясних страв),
- фіолетовий – до овочевих страв.
Кілька способів заготовки базиліку на зиму
- Висушити. Це можна зробити на теплому провітрюваному горищі, у сушарці або в духовці за мінімальної температури.
- Заморозити. Помити, просушити, порізати, скласти у торбинки, витиснути повітря, закрутити і сховати у морозильну камеру. Потім базилік у стравах як свіжий.
- Приготувати соус песто. 2 кг базиліку, 1 кг пармезану, 0,5 л олії оливкової, 4 зубці часнику або без, 05 кг волоських горіхів (підсушити), 150 г кедрових горіхів (можна без). Базилік порізати дати трохи олії поблендерити, горіхи потовкти, сир протерти, вичавити часник, вимішати добре розділити на 4 частини і добре перебити блендером до однорідної маси. Досолити, якщо треба, до смаку. Розкласти в баночки і заморозити. Рецепт Любові Коваль.
- Зробити лимонад із базиліку. Закип’ятити 2 л води, туди покласти 50 г базиліку фіолетового, 20 г м’яти, видавити сік одного лимона. Коли охолоне, додати мед до смаку.
- Приготувати базилікову олію. В банку накришити свіжий базилік доверху, залити олією соняшниковою рафінованою. Добре зберігається.
- Базиліковий оцет до салату. Стебла від базиліку скласти у пляшку з оцтом, настояти. Можна використовувати звичайний та яблучний оцет.
- Заготовка з базиліку. Перебити блендером базилік з олією, додати трохи солі. Зберігати в холодильнику. Можна збити з оливковою олією і заморозити у формочках для льоду, а потім додавати в супи, до макаронів.
- Соус до кабачків/баклажанів. У блендер покласти багато базиліку, сіль, часник, збити. До маси додати сметану і вимішати.
- Компот із базиліку на зиму. На 3-літрову банку кілька гілочок фіолетового базиліку, 1 ч. ложка лимонної кислоти, 250-300 г цукру, залити кип’ятком. Стерилізувати не треба. Ягоди не треба. Можна додавати яблука. Через 20 хв воду злити і перекип’ятити. Знову залити в банку, закатати кришки і в тепло. Рецепт Оксани Стегури
- Паста з базиліку. Перебити блендером, добре посолити, накласти в банку і зверху олійки. Може стояти в холодильнику трошки часу. Використовувалося як намазка на хліб, до каші, картоплі, перших страв.
- Базилікова сіль. Висушити базилік, перебити в блендері з крупною сіллю, викласти на деко в духовку і підсушити помішуючи, в баночку скласти.
Post Views: 55