Здоров'я та краса Сам собі лікар

Як позбутися від нітратів в овочах та фруктах

Не поспішайте накидатися на ранні овочі і фрукти! Адже там безліч нітратів!

Позбутись нітратів повністю з продуктів не вийде, адже це неможливо, але знизити їх кількість в їжі цілком реально. І ось як це зробити найкраще:

  • Очищення фруктів і овочів. Зрізати усю шкіру і хвостики. А потім ретельно помити.
  • Вимочування у звичайній воді протягом 15-20 хвилин. Такий метод обробки зелені, листових овочів і молодої картоплі (овочі слід нарізати перед замочуванням) знизить кількість нітратів на 15%.
Нітрати в овочах та фруктах: як зменшити ризик отруєння - Здоровʼя 24
  • Варіння. При варінні також «втрачається» велика кількість нітратів (до 80 відсотків – у картоплі, до 40 – у буряку, до 70 – у капусти). Мінус – нітрати залишаються в бульйоні. Тому 1-й бульйон рекомендується зливати. Причому, зливати гарячим! При охолодженні всі нітрати «повернуться» з бульйону назад в овочі.
  • Закваска, засолювання, консервування овочів. При засолюванні нітрати зазвичай перекочовують (здебільшого) в розсіл. Тому самі овочі стають більш безпечними, а розсіл просто зливають.
  • Прийом аскорбінової кислоти перед вживанням нітратних овочів. Вітамін С загальмує утворення в організмі нітрозамінів.
  • Додавання гранатового соку або лимонної кислоти до овочів в процесі приготування. Такі компоненти мають властивість знешкоджувати нітратні шкідливі сполуки. Також можна використовувати брусницю та журавлину, яблука, яблучний оцет.
  • Вживання нарізаних овочів/фруктів відразу після приготування. При їх зберіганні (особливо в теплому місці) також відбувається перетворення нітратів в нітрити.
  • Варіння і тушкування овочів повинні відбуватися БЕЗ кришки (це найбільше стосується кабачків, буряка і капусти).
Обережно! Нітрати в овочах і фруктах! - Головне управління ...

Ось як нейтралізувати нітрати:

  • Зелень перед приготуванням слід ставити в воду «букетом» на кілька годин під пряме сонячне світло. Або просто замочувати у воді на годину.
  • Овочі різати кубиками і замочувати у воді 2-3 рази по 10 хвилин (вода кімнатної температури).
  • Зрізати зелені ділянки з картоплі і моркви (повністю!). На 1,5 см з двох сторін обрізати огірки, кабачки, баклажани, томати, цибулю і буряк. Знімати 4-5 верхніх листів з капусти, викидати качан.
  • Мити овочі в содовому розчині і ретельно обполіскувати водою (на 1 л води – 1 ст/л).
  • Не використовувати в їжу стебла зелені – тільки листя.
  • Намагатися якомога рідше використовувати занадто жирні заправки для салатів (вони сприяють перетворенню нітратів в нітрити).
  • Безжально позбавляйтеся від сумнівних, підгнилих, пошкоджених овочів і фруктів.

Дата публікації: 07.04.2020 img Поділитися