Консультація лікаря Кухня

Як не отруїтися продуктами та консервами

В окупованих містах України люди страждають від голоду. Тому є високий ризик вживання неякісних продуктів та отруєння. Як цього уникнути, радять фахівці.

15.04.2022 13:12

Женевська конвенція передбачає дотримання права людини на доступ до харчування під час військового конфлікту або окупації. Заборонено використовувати голод, як метод війни.

Коли одна держава окуповує іншу, міжнародне гуманітарне право зобов’язує окупанта забезпечити населення достатньою кількістю їжі, якщо ресурси окупованої території є недостатніми. Втім, Російська Федерація неодноразово за час російсько-української війни демонструвала неповагу до міжнародного права, тож військові РФ вчиняють мародерство та грабують місцеве населення.

Зараз активно проводиться збір харчових продуктів для гуманітарних потреб та для військових. Якщо ви маєте можливість долучитися коштами або продуктами, зв’яжіться із волонтерами-координаторами у вашому регіоні.

Як запобігти отруєнню

Центр громадського здоров’я підготував основні рекомендації для гуманітарних штабів з урахуванням того, що збір продуктів відбувається в умовах воєнного часу.

Дотримання п’яти простих правил можуть врятувати цивільне та військове населення від харчових отруєнь:

  1. Сировина та готові харчові продукти приймаються, зберігаються, транспортуються максимально окремо! За відсутності холодильника доцільно передбачити склад за межами приміщення на вулиці.
  2. При розфасуванні продукції безпосередньо волонтерами бажано продублювати термін придатності і умови зберігання. Це допоможе правильно розподілити продукти й продумати меню на місці.
  3. При отриманні сировини (м’ясо, риба тощо) з метою зменшення ризиків, піддавати її максимально можливій термічній обробці. Переконайтеся, що м’ясо або риба повністю просмажені, проварені або протушені.
  4. Слід бути обережними під час прийому продукції, яка швидко псується. Якщо такі продукти наявні, то важливо перевіряти органолептичні якості — яка їжа на вигляд, на запах та на смак. Салати не варто заправляти до споживання, це прискорить псування продуктів.
  5. Обов’язковою є гігієна рук відповідальних осіб та самовідсторонення від такої роботи осіб, які мають ознаки кишкових інфекцій.

Скільки можна зберігати продукти в морозилці

Усе життя я зберігала яйця неправильно. Тільки тепер дізналася, як це робити…