Як не можна худнути і “чистити” організм: розповідає лікар

Якщо ви намагаєтеся знайти диво-пігулку від усіх хвороб в інтернеті, то цей текст може врятувати ваше здоров’я. Більшість із популярних порад не лише не  має позитивного впливу, а й дуже часто призводить до розвитку станів, які загрожують здоров'ю і навіть життю.

Лікарка гастроентерологиня-дієтологиня Наталія Динник розповідає, з наслідками яких “оздоровчих” дій лікарі часто стикаються у клінічній практиці.

Чи допомагає сода та перекис водню?

Однозначно ні. Тривале споживання соди нерідко викликає електролітні порушення, підвищується рівень натрію в противагу зменшення рівня калію, кальцію та магнію. Це може призводити до порушення у серцево-судинній регуляції, підвищення артеріального тиску, порушенню мінералізації кісток, утворення каменів у нирках, нерідко навіть до таких ускладнень, як набряк мозку.

Нетривалий ефект у зменшенні симптомів печії звісно підкупає людей з кислотозалежними станами, проте згодом за зворотним ланцюгом кислотність шлунку навпаки підвищується. Нерідко такі експерименти ведуть до виразкової хвороби шлунку та дванадцятипалої кишки, часто викликають екстрені ускладнення, як перфорація та шлунково-кишкова кровотеча, допомогти при яких часто є можливо лише хірургічно та в умовах реанімації.

Інша загрозлива “інтернет-пігулка” стосується вживання перекису водню. Перед тим, як радити вживати будь-яку речовину, тим паче хімічну, необхідні ретельні дослідження на тваринах для визначення безпечності вживання людиною та рандомізовані мультицентрові дослідження ефективності будь-якого засобу. І вже лише на основі доказової бази можна радити вживати людям той чи інший засіб. Дана методика не має доказової бази для застосування окрім “думки одного автора-професора”, і досить часто пацієнти вірять у диво-пігулку та часто потрапляють у лікарні з запаленням не лише шлунка, а й кишківника, підшлункової залози, перитонітом.

Крім того, пацієнти досить часто маючи первинно складне захворювання не звертаються вчасно за медичною допомогою до лікаря, не мають вчасно встановленого діагнозу та вірять у зменшення симптомів за допомогою таких не лише псевдоліків-отрут. І вже на етапі важких ускладнень від “самолікування” лікарям важко відновити здоров’я пацієнта.

Розторопша
Розторопша

Чи потрібно вживати розторопшу та інші жовчогінні?

Досить часто люди роблять помилку, самі собі призначаючи жовчогінні засоби. Особливо це стосується пацієнтів з уже встановленою жовчнокам’яною хворобою, при якій є суттєвим протипоказом вживання будь-яких засобів, до яких входять і різноманітні трави з жовчогінними властивостями. Вони можуть призвести до загострення холециститу, виходу каменю з жовчного міхура у холедох та спровокувати ургентний стан з гострою жовчною колікою, механічною жовтяницею та розвитком панкреатиту, коли лише вчасна хірургічна допомога може допомогти.

Чим небезпечна безжирова дієта і відмова від сніданків

Зазвичай схильні до утворення каменів жовчного міхура жінки з генетичною схильністю, надмірною вагою та підвищеним рівнем холестерину, проте наразі ми спостерігаємо змінену парадигму – досить часто встановлюємо наявність каменів у жовчному міхурі у молодих людей з  нормальною вагою. Аналізуючи їх харчування встановлюємо, що вони відмовляються від сніданків та дотримуються безжирових дієт задля схуднення, що і призводить до згущення жовчі. Отже найкращим запобіганням жовчнокам’яної хвороби є:

  • регулярні повноцінні сніданки з вживанням корисних жирів,
  • не робити великі перерви між прийомами їжі,
  • не вживати каву замість їжі.

Також нерідко жовчнокам’яна хвороба є наслідком різкого схуднення, тому перед тим, як ви вирішили позбутись зайвих кілограмів, особливо це стосується пацієнтів з вираженим ожирінням, рекомендовано здійснювати ультразвукове дослідження жовчних шляхів та проконсультуватись з лікарем, адже Європейська асоціація з вивчення захворювань печінки радить у Рекомендаціях щодо профілактики розвитку жовчнокам’яної хвороби під час різкого схуднення застосування певних препаратів, які мають бути призначені та дозовані за індивідуальними показами.

До чого може призвести різке схуднення?

Безпечним для здоров’я вважається втрата 500-800 г, максимально 1 кг за тиждень. Не варто намагатись схуднути на 10-20 кг за короткий термін. Різке схуднення може призвести не лише до ефекту швидкого повернення втрачених кілограмів, а і може призводити до цирозу печінки, патологій серцево-судинної системи, порушення менструального циклу, зменшення м’язевої маси, гормональних, електролітних та мікроелементних порушень. Європейською та Американською асоціацією клінічного харчування визначено, що при зменшенні маси тіла на 10 % у 3-місячний термін може призвести до розвитку нутрітивної недостатності, яка потребує лікарської корекції.

Радимо також прочитати: Яка повинна бути ідеальна вага у жінки

Кроки до здорового харчування

Сучасний тип харчування, так званий західний тип, характеризується підвищеним вживанням продуктів, які мають високий глікемічний індекс. Вони швидко здатні підіймати рівень глюкози крові. Це призводить до збільшення продукції інсуліну підшлунковою залозою та поступового виснаження рецепторів до дії інсуліну – розвивається інсулінорезистентність. Саме вона є патогенетичною ланкою розвитку цукрового діабету, жирової хвороби печінки, серцево-судинних ускладнень.

Задля запобігання розвитку даного стану необхідно суттєво обмежити вживання продуктів з високим глікемічним індексом. До них належать цукровмісні продукти, вироби з білого борошна, шліфований рис.

Також слід ретельно ставитись до продуктів, які містять “додатковий цукор”, який належить  до сахарози або інших рафінованих цукрів у солодких напоях та фруктових соках. Крім того, у безалкогольних солодких напоях “кола” містяться карамельні фарбники, багаті кінцевими продуктами глікації (AGEs), які можуть посилювати інсулінорезистентність та прозапальну активність. Споживання фруктози також призводить до порушення кишкової мікробіоти і зростає доказовість ролі інтестинальної проникності та ендотоксинів у розвитку ожиріння та його негативних наслідків для здоров’я.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook