Самостійне вирощування розсади вимагає знань і праці, але при цьому суттєво заощаджує гроші і дозволяє вирощувати саме ті сорти, які ви дійсно хочете, а не купувати кота у мішку. Від здоров’я сіянців залежить майбутній урожай. Тому велике значення має якість насіння, підготовка ґрунту, забезпечення сприятливих умови для вирощування і, зокрема, правильним полив. Ми розповімо, як і чим поливати розсаду, щоб вона не хворіла, виросла міцною та здоровою.
Дуже часто розсада потерпає від такого захворювання як чорна ніжка. Йдеться про загнивання кореневої шийки та основи стебла рослини. Хвороба може розвинутися на будь-якій стадії вегетаційного періоду, але найчастіше від прикореневої гнилі страждає саме розсада. При цьому стебла темніють і стоншуються біля основи, коренева система не розвивається, сіянці в’януть і в результаті гинуть. Чорна ніжка найчастіше вражає розсаду помідорів, перцю, салату, капусти, баклажанів, огірків, а також на сіянці лаванди, петунії, цинії, пеларгонії, сальвії тощо.
- Десять помилок, які знищують розсаду помідорів
Чому на розсаді з’являється чорна ніжка
Чорну ніжку викликають бактерії, гриби та грибоподібні організми, які належать до різних родів: Erwinia, Rhizoctonia, Olpidium, Pythium, Fusarium та ін. Збудники кореневих і прикореневих гнилей живуть у поверхневих шарах ґрунту і живляться переважно мертвими тканинами рослин, але при виникненні певних умов, контактуючи з корінням та кореневою шийкою живих рослин, патогени переходять на них.
Найчастіше розсада страждає від кореневих і прикореневих гнилей за таких умов:
- холодний ґрунт;
- різкі перепади температури;
- загущені посіви;
- погана циркуляція повітря;
- надмірний полив;
- важкий кислий ґрунт;
- велика кількість азотних добрив.
Звичайно, далеко не завжди вдається створити ідеальні умови для вирощування розсади. Але ми можемо постаратися зменшити ризик загибелі сіянців. І починати треба з підготовки ґрунту.
Чому витягується розсада і що робити?
Як підготувати ґрунт для розсади
Оскільки джерелом інфекції найчастіше є ґрунт, варто приділити особливу увагу його складу та обробці. Для вирощування розсади бажано використовувати ґрунт на основі розкисленого верхового торфу, який має високу пористість і містить фенольні сполуки, що запобігають появі кореневих і прикореневих гнилей.
Якщо ми вирощуємо розсаду з наступним пікіруванням, то для посіву насіння цілком можна використовувати кокосовий або торф’яний субстрат, змішаний з розпушувачем (піском, перлітом або вермікулітом). Це значно знизить ризик ураження розсади чорною ніжкою.
Але існує безліч культур, які погано зносять пікірування та пересаджування. Це, наприклад, огірки, кабачки, дині, баклажани, перець тощо. Насіння цих рослин бажано зразу висівати в окремі ємності, наповнені родючим субстратом. Щоб живлення розсаді вистачило надовго, торф бажано змішувати з біогумусом, компостом чи зрілим перегноєм.
Органічні добрива, які ми додаємо в ґрунт для розсади, містять величезну кількість різних мікроорганізмів: мільйони у кожному грамі. Щоб створити сприятливу мікрофлору для розвитку сіянців та придушити розвиток патогенних грибів та бактерій, ґрунт перед посівом насіння необхідно обробити. Для цього можна використовувати біопрепарати.
Корисні мікроорганізми біологічних препаратів беруть участь у процесі розкладання органіки та позитивно впливають на зростання та розвиток різних культур, оскільки можуть утворювати зв’язки з корінням рослин, захищати його від хвороб, а також стимулювати засвоєння поживних речовин. До таких мікроорганізмів належать гриби роду Trichoderma, бактерії пологів Bacillus та Lactobacillus.
Як правильне висівання впливає на здоров’я розсади
Яку культуру ви не вирощували б, завжди потрібно дотримуватись норм висівання насіння. Адже чим рідше воно посіяне, тим міцнішою і здоровішою буде розсада. Насіння капусти та помідорів зазвичай висівають за схемою 3×4 см, насіння перцю та баклажанів розкладають на відстані 4-5 см один від одного, а ще краще посіяти їх відразу в окремі горщики або розбірні касети.
Але деякі городники, заощаджуючи місце на підвіконні, загущують посіви. У результаті сіянці ростуть слабкими, тонкими, затіняють один одного, циркуляція повітря не відбувається – і рослини частіше хворіють. Тому краще посіяти менше насіння, але виростити міцну та здорову розсаду.
Чим і як поливати розсаду
- Поливати розсаду потрібно у міру підсихання ґрунту, використовуючи для цього відстояну воду, температура якої на кілька градусів вища за кімнатну.
- Частота поливу залежить від температури та вологості повітря в приміщенні, від складу грунтосуміші та глибини ємності з розсадою.
- Найкращий час для поливу – ранок.
- Не можна допускати застою вологи і пересихання всього шару. Перезволоження також небезпечне для сіянців, як і недостатній полив, особливо на початковому етапі вегетації рослин.
- У спекотну сонячну погоду поливайте розсаду частіше, похмурі дні скорочуйте полив до мінімуму.
- Під час поливу розсади стежте за тим, щоб ґрунт зволожувався у всьому контейнері, а не тільки зверху.
- Якщо розсада росте в індивідуальних горщиках, після кожного поливу бажано розпушувати верхній шар ґрунту, щоб не допускати утворення кірки та підтримувати повітропроникність ґрунту.
Пікірування розсади
Після пікірування обов’язково пролийте ємності з розсадою біопрепаратом, який містить корисні бактерії (сінну паличку або триходерму). Річ у тому, що через пошкодження корінців, що часто трапляється в результаті пересаджування, до судинної системи рослин можуть потрапити гриби роду Verticillium і Fusarium, що мешкають у ґрунті та викликають в’янення рослин.
Щоб коренева система рослин швидше відновилася після пересадки в окремі ємності, обробіть рослини натуральним стимулятором росту та коренеутворення. Це дозволить зміцнити імунітет рослин, покращить їхнє живлення, простимулює ріст та цвітіння, а також підвищить урожайність.
За два тижні до висаджування помідорів на постійне місце, підживіть розсаду комплексним мінеральним добривом для помідорів.