Вуджена ковбаса – шалена смакота

Рецептом ділиться досвідчена господиня зі Львівщини. Там жодне свято не минає без вудженої ковбаси!

Хочу розповісти, як ми готуємо домашню вуджену ковбасу, топто копчену. Востаннє робили на Різдво, а зараз готуємо на Великдень.

Вуджена ковбаса

Було 3,1 кг свинини, 1,5 кг телятини, 1 кг індичого філе, 600 г сала. М’ясо і сало порізала шматочками: свинину і сало в одну, а телятину з індиком у другу миску. Змішала в чашці 2 ст. ложки солі і 1 ч. ложечку селітри (на 5 кг м’яса норма – 1 ч. ложка).

Усе окремо вимішала, утрамбувала і поставила у комору. З селітрою має маринуватися близько двох діб, кілька разів перемішувати. Після маринування м’ясо перемолола: свинину – крупно, сало – середньо, телятину й індичатину – дрібно і 2 рази.

До телятини додала 0,5 л теплої води і ретельно вимішала, вибиваючи, кидаючи з висоти у миску, хвилин 20, поки маса стала еластичною і почала триматися купи.

Часник (норма на 10 кг м’яса – 1 скл.) вичавила і перетерла в ступці з невеликою кількістю солі і перцю. Змішала все разом і ще трохи вимісила. Коли м’ясо гарно вимішене, розігріла жир на сковорідці і посмажила з нього зо дві невеличкі котлетки. Це щоб спробувати, чи досить солі і перцю, які ще можна додати.

Промиті кишки наповнила фаршем через м’ясорубку за допомогою спеціальної трубки-насадки. Набиваю досить туго, щоб ковбаса була щільною. Далі чоловік усе коптить у коптильні зо три години.

Марія, м. Червоноград

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook