Ватрушки зі штрейзелем
- 700 г борошна, 350 мл молока, 75 г цукру, 1 ч. ложка солі, 40 г свіжих дріжджів або 12 г сухих, 1 яйце, 100 г масла.
- Начинка: 500-600 г сиру, 100 г цукру або на свій смак, 20 г ванільного цукру, 1 яйце, 2 ст. ложки сметани, цедра лимона, родзинки.
- Штрейзель: 100 г борошна, 100 г цукру, 50 г холодного масла.
- А також: 1 яйце + 1 ст. ложка молока.
Приготувати штрейзель
До просіяного борошна додати цукор. На терці натерти масло. І все це перетерти у дрібну крихту.
Приготувати опару
Злегка підігріти приблизно 50 мл молока (із усієї кількості). У ньому розчинити ложку цукру та свіжі або сухі дріжджі (можна ще додати трохи муки). Усе гарненько перемішати. Відставити у тепле місце, аж поки почне підніматися.
Розтоплене вершкове масло, молоко, цукор, сіль і яйце вінчиком перемішати і додати до просіяного борошна. Додати опару. Замісити тісто. Тісто має бути м’яким. Накрити рушником і дати підійти приблизно 1,5 год.
Приготувати начинку
До кисломолочного сиру додати сметану, цукор, ванільний цукор, цедру лимона, можна ізюм, яйце і перебити.
Тісто поділити на шматочки (у мене 20 шматочків по 65 г) і сформувати кульки. Поставити на деко і дати підрости протягом 30 хв. У кожній кульці за допомогою дна склянки зробити виємки. Обмазати паляниці яйцем із молоком. Потім у кожну паляницю викласти сирну начинку (приблизно 1 ст. л. з гіркою). Посипати штрейзелем. Випікати при 180 °C, приблизно 20 хв., або до рум’яного кольору.
Рецепт і фото – Erika Oszuszki
- Найсмачніші пиріжки – із сиром! Ватрушки по-новому – зі штрейзелем
- Найпишніші пиріжки – на сироватці. Це дріжджове тісто – казка: дуже пухнасте і довго не черствіє!