Варення зі смородини і порічок – це класика. Воно не тільки дуже смачне й ароматне. Якщо приготувати сире варення (не піддавати термічній обробці), воно зберігає вітаміни, які містяться у стиглих літніх ягодах. Особливо багато смородина містить вітаміну С: у 100 г ягід – 200 мг вітаміну С, що становить 222% від добової норми для дорослої людини!
Щоб живе варення не почало бродити, важливо дотримуватися кількох правил:
- ретельно вимити і висушити ягоди;
- додати достатню кількість цукру;
- залишити варення до повного розчинення цукру, час від часу помішувати;
- для зберігання використовувати чисті сухі стерильні банки і кришки;
- щоб варення зверху не пліснявіло, можна насипати зверху шар цукру завтовшки 1 см;
- зберігати сире варення у холодильнику або холодному погребі.
А ще зі смородини та порічок виходить чудове густе желе, адже ці ягоди містять багато пектину, який відповідає за густину варення. Але запам’ятайте: при тривалому варінні пектин руйнується, тому варення не можна переварювати надто довго. А порічки краще приварювати разом із гілочками, а вже потім перетирати через сито і варити желе.
Варення-желе із смородини та порічок
Класичне варення 1:1
Смородину перемолоти і додати цукор у пропорції 1:1. Перемішати, довести до кипіння, закрутити у стерилізовані банки. Виходить дуже густе варення.
Варення зі смородини з апельсином
1 л смородини та 1 апельсин (ошпарити окропом) перемолоти на м’ясорубку. Додати 1 л цукру перемішати, хай постоїть, щоб розтанув цукор. Розлити у стерильні баночки, закрити капроновими кришками. Зберігати в холодильнику, варити не треба.
Варення із “конфітюркою”
Справжнє желе зі смородини
Проварити смородину 5 хв з невеликою кількістю води (щоб ягоди не пригоріли). Перетерти через сито, додати цукор (на 1 кг перетертих ягід – 1 кг цукру, можна дати 600 г). Перемішати, поставити на вогонь і проварити 5 хв після закипання. Розлити у банки і не закривати кришками, поки не охолоне. Жмих можна використати для компотів або вина, наливки.
- Найкорисніше і найсмачніше варення “Вітамінна бомба”
Густе желе зі смородини
Ягоди промити, просушити, перемолоти, додати цукру 1:2. Залишити, щоб розтанув цукор. Час від часу перемішувати дерев’яною ложкою. Розкласти у стерильні баночки. Краще зберігати в холодильнику. Дуже смачно, якщо зробити із суміші ягід: смородина, малина, садова суниця.
Варення “11 склянок”
- Кекс на кефірі зі смородиновим варенням