Варення з полуниці з лимоном
По 1 кг полуниці і цукру.
Стиглі, невеликі і щільні ягоди почистити, вимити, дати стекти воді, перекласти в емальований посуд, засипати цукром (1:1) і дати постояти 4–5 годин.
Сік, що утворився, злити в ємність, в якій варитимете варення. Кипятити 10 хв. Потім покласти туди ягоди і варити ще 15 хв, знімаючи пінку. За 5–10 хв до закінчення варіння додати сік 1–3 лимонів.
Моїм домашнім подобається густе варення. Тому я варю кілька днів, доводячи до кипіння і відставляючи, щоб охолонуло. Коли варю востаннє, додаю лимонний сік. Якщо потраплять кісточки – нічого страшного, аби не потрапила цедра – вона додасть гіркоту варенню. Можна не закатувати.