Років п’ять тому моя сім’я «присіла» на в’ялені помідори. Вони ідеально підходять до вина, неймовірно смакують з сирами і пастою. А ще в’ялені томати класно додавати у випічку (хліб, піцу, несолодкі пироги) – вона стає абсолютно інакшою, вишуканою.
Особисто для мене було важливо знайти рецепт в’ялених помідорів, які довго зберігаються без холодильника, щоб не займали зайвого місця. І цей ідеальний рецепт я знайшла. А після цього вирішила зав’ялити перець і сливи. І вони теж неймовірні! Отож, ділюся рецептами. Записуйте і готуйте!
В’ялені помідори, що зберігаються без холодильника
На 2 банки по 0,5 л: 4 кг помідорів-сливочок, 500 г олії без запаху, 1,5 ч. ложки сушеного базиліку, 1 ч. ложка сушеного розмарину, по 1 горошині духмяного перцю, бутону гвоздики і лавровому листку (у кожну банку), сіль, сушений часник.
Стиглі помідори помити, розрізати уздовж навпіл, чайної ложкою вибрати серцевину, викласти на вистелене фольгою декою зрізом вгору, трохи посолити кожну половинку, сушити в режимі конвекції при 120 ОС 2 год. Дверцята духовки залишити прочиненими, щоб виходило вологе повітря. Далі зменшити температуру до 100 ОС і сушити ще 2-3 год. Банку з кришкою помити, витерти насухо, на дно листок, гвоздику, перець, дрібку базиліку і розмарину, сушений часник. Поступово діставати готові помідори і складати у банки. Коли банки будуть повні, нагріти олію, але не доводити до кипіння, у кілька етапів залити нею помідори під кришку, струшуючи банку. Закрити, перевернути, накрити ковдрою і залишити до ранку. Зберігати при кімнатній температурі, але відкриту банку треба зберігати в холодильнику, а діставати помідори тільки сухою виделкою.
В’ялені карамельно-часникові сливи
1,5 кг слив («венгерок», стиглих, але не надто м’яких), по 1 ч. ложці розмарину, орегано, базиліку і прованських трав, 0,5 ч. ложки духмяного перцю, 5 зубців часнику, 300 мл олії, сіль.
Сливи помити, підсушити, розрізати на четвертинки, видалити кісточки. Щедро полити олією, посипати спеціями, перемішати. Викласти на застелене пекарським папером деко, посипати сіллю і поставити в розігріту до 180ОС духовку на 2 хв. Потім температуру зменшити до 150 ОС, дверцята залишити трохи прочиненими. Через 1-1,5 год зменшити температуру до 80-100 ОС і сушити ще 3 год. Сливи виходять в хрусткій карамелі і трохи м’які всередині, дуже ароматні і смачні. Скласти сливи у банки, пересипаючи тонкими пластинами часнику, злегка утрамбувати. Залити у кілька етапів дуже гарячою, але не киплячою олією. Закрити стерильними кришками, потрусити банку, перевернути і вкутати до охолодження.
В’ялений болгарський перець
1,5 кг перцю (м’ясистого, товстостінного), 8 зубців часнику, по 1 ч. ложці з чубком солі і цукру, 4 ч. ложки прянощів (базиліку. коріандру), 1 ч. ложка сушеного часнику, олія.
Перець помити, почистити (можна зняти шкірку, обдавши окропом і зануривши у холодну воду, але це не обов’язково), порізати на 4-8 частин. Деко застелити папером для випікання, викласти перець, посипати цукром, сіллю, спеціями, вялити у духовці при 100 ОС 2-3 год. Коли перець буде готовий, відразу ж, гарячим, обережно скласти його в гарячі банки, пересипаючи порізаним часником (4 зубці на 0,5-літрову банку) і в кілька етапів заливаючи гарячою олією (не доводити до кипіння). Останній шар перцю має повністю вкривати олія. Треба від 200 до 300 мл олії. Закрити стерилізованими кришками, перевернути й укутати до повного охолодження. Виходить 2 баночки по 0,5 л. Можна в одну баночку класти і перець, і помідори, чергуючи шари.