У вас теж є стара чавунна або алюмінієва сковорідка? Я відкрию секрет, як її відчистити…

Увага: цей засіб не підходить для сучасних сковорід з антипригарним покриттям! Він такий сильний (хоча простий і бюджетний), що роз'їсть нагар разом із тефлоном! А от старі-добрі чавунні або алюмінієві сковорідки, які за роки смаження почорніли, легенько відчистить!

Цей спосіб очищення сковорідки хороший тим, що він простий і бюджетний, а ще не вимагає довго варіння.

Знадобиться 200-250 г соди, 100-150 г силікатного клею (його можна купити у будь-якому магазині канцтоварів), 30 г лимонної кслоти. У велику каструлю (об’ємо близько 10 л) налити гарячу воду і додати соду та клей. Ретельно перемішати, щоб все розчинилося. Опустити сковорідку, щоб вода її покрила. Ввімкнути вогонь, прокип’ятити максимум 5 хв, вимкнути вогонь, додати лимонну кислоту.

Якщо сковорідка дуже забруднена – залишити її у воді на ніч. Якщо забруднення помірне – достатньо 30 хв. Практично весь нагар легко змивається без жодних зусиль, тільки невеличкі ділянки треба дотерти металевою губкою.

Щоб після такого “генерального” чищення до сковорідки під час смаження не приставала їжа, на неї треба нанести 2 шари покриття з оливкової олії. Тонким шаром змасти сковорідку олією з двох боків і пропекти у духовці при 200 ОС 20-30 хв. Буде неприємний запах, але результат того вартий. Дати сковорідці охолонути, знову змастити і знову пропекти. Тепер нею можна сміливо користуватися і не хвилюватися, що щось прилипне.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook