Цибуля: що лікує і як може зашкодити

Цікаво, як люди вперше дізналися про користь цибулі? Напевно, це найвідоміший овоч, яким лікуються більше п’яти тисячоліть. Практично жодна страва без неї не обходиться.

На Русі не завжди їли цибулю. Адже вона походить із близького сходу. Спочатку римляни завезли його в Європу, а потім, лише в 12 столітті вона з’явилася у нас. Цибуля відразу стала улюбленою їжею. Вирощувати її було просто, також вона добре зберігалась.

Різновидів цибулі багато, але саме ріпчаста або біла стала популярним засобом від багатьох хвороб.

Цибуля ріпчаста – користь.

В цибулі дуже багато речовин, які необхідні нашому організму. Фосфор, залізо, калій, йод, фтор, цинк, звичайно ж ефірні олії. А ви знаєте, що вітаміну С в цибулі більше, ніж в апельсинах? Ще в ній багато вітаміну Е, від якого ми залишаємося молодими.

Велика кількість калію в циюулі захищає серцево-судинну систему від різних недуг. Вона навіть може запобігти інфаркту та розвитку склерозу.

Заліза багато в овочі, а значить його треба їсти хворим анемією. Воно дуже добре зміцнює імунну систему і весь організм. У розпал епідемії ГРВІ та грипу я розкладаю порізану цибулю у всіх кімнатах, фітонциди вбивають бактерії, які викликають застуду.

Ще цибулю корисно їсти при поганому апетиті і проблемах зі шлунком. Вона підвищує тонус шлунку і покращує травлення.

Цибуля корисна гіпертонікам, вона знижує тиск. Здатна очищати кров, виводить холестерин і діє як сечогінне. У деяких випадках відновлює роботу печінки і нирок.

З цибулевого соку роблять різні компреси і примочки. При радикуліті ним добре розтирати поперек. А при вуграх допомагає печена цибуля. Для росту волосся можна використовувати суміш свіжого соку цибулі з медом.

Цибулевий сік впорається з глистами. Його можна використовувати і при лікуванні хворого горла.

Шкідливість цибулі.
Користь цибуля приносить, якщо її вживати є в розумних межах. Поїдання її у великій кількості може викликати аритмію і напади задухи, різко підвищити тиск. Не можна цибулю вживати у свіжому вигляді хворим гастритом і виразкою шлунку.

До речі, цибуля – один з небагатьох овочів, який не втрачає своїх властивостей при тепловій обробці. Тому їжте в своє задоволення варену, печену і смажену. Тільки в міру.

Поділитись у:

Читайте також:

Ми у Facebook